Israël vandaag actueel – 30 april 2018.
Michel: ‘België zonder Joden is België niet’
Michel: ‘België zonder Joden is België niet’
Premier Charles Michel van België gaf deze week een speech in de Grote Synagoge van Brussel in het kader van de zeventigste verjaardag van de staat Israël. Hij benadrukte dat België zich ‘onvoorwaardelijk’ verzet tegen antisemitisme. “België zonder Joden, dat is België niet,” aldus Michel. Verder bekritiseerde de Franstalige Belg ook de ULB-universiteit, die de omstreden Britse regisseur Ken Loach (hij wordt van antisemitisme beticht) een eredoctoraat wil geven.
Michel wees op de ‘uitzonderlijk sterke banden tussen Israël en ons land’ en de ‘gedeelde fundamentele waarden van de democratie’. Hierna ging hij in op het groeiende antisemitisme in Europa, dat ook in België het geval is. Hoe dan ook blijven onze zuiderburen zich inzetten tegen Jodenhaat. “We hebben overal in Europa een heropleving van antisemitische en negationistische daden vastgesteld. Ik herhaal het opnieuw: onze solidariteit tegen het antisemitisme is onvoorwaardelijk en ondubbelzinnig.” Michel stelde dat België reeds maatregelen heeft genomen om de Joodse gemeenschap beter te beschermen. “De huidige veiligheidscultuur is niet meer dezelfde als drie jaar geleden.”
De premier liet zich ook negatief uit over de ULB, de Franstalige universiteit van Brussel waar hij ooit rechten studeerde. “Geen enkele vorm van antisemitisme mag getolereerd worden. Wat de vorm ook is. Dat geldt ook voor mijn alma mater”, zei de politicus. De Brusselse universiteit heeft de omstreden Britse regisseur Ken Loach later deze week een eredoctoraat gegeven. Verschillende Joodse organisaties protesteerden tegen deze beslissing. Ze vinden dat zijn uitspraken over Israël neigen naar antisemitisme. De regisseur zelf ontkent dit met klem.
Saoedische kroonprins: Palestijnen geen prioriteit.
De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman heeft volgens ingewijden in een besloten bijeenkomst met Amerikaanse Joodse leiders behoorlijke kritiek geuit op de Palestijnse president Mahmoud Abbas en andere Palestijnse leiders. Dit zou zijn gebeurd op 27 maart in New York tijdens zijn trip in de Verenigde Staten. Hij maakte zijn toehoorders duidelijk dat de Palestijnse zaak voor de Saoedische overheid geen topprioriteit meer is. Ook zou het onderwerp niet leven onder zijn onderdanen, aldus kroonprins Mohammed. Het olierijke koninkrijk ziet eerder een bedreiging in de opkomst van Iran in de regio.
“Het Palestijns leiderschap heeft de laatste decennia kans na kans heeft gemist en alle vredesvoorstellen afgewezen. Het is tijd dat de Palestijnen de voorstellen aannemen en overeenstemmen met een onderhandelingstafel of hun mond houden en stoppen met klagen,” aldus Mohammed volgens journalist Barak Ravid, die stelt dat de Joodse leiders erg verrast waren door de uitlatingen van de kroonprins. In het boek Fire and Fury, dat gaat over de interne strubbelingen en besognes van het Witte Huis van president Trump, staat dat het staatshoofd en zijn schoonzoon Jared Kushner de kroonprins ‘onze man’ noemen. Kushner is verantwoordelijk voor het vredesdossier in het Midden-Oosten.
Begin april deed Mohammed een voor hem eveneens opmerkelijke uitspraak. In The Atlantic verkondigde hij dat zowel Israëli’s als Palestijnen recht hebben op hun eigen land. “Ik geloof daarin, maar we moeten een vredesakkoord hebben dat de stabiliteit garandeert voor iedereen en dat leidt tot normale onderlinge relaties,” aldus de kroonprins van het moslimland, die zei geen problemen met het Joodse volk te hebben. “We hebben religieuze zorgen over het lot van de heilige moskee in Jeruzalem en over de rechten van het Palestijnse volk. Dit is onze zorg. Maar we hebben geen enkel probleem met welk ander volk dan ook.” Verder onderstreepte Mohammed de gedeelde belangen met Israël. “Als er vrede is, zijn er ook veel gemeenschappelijke belangen tussen Israël en de Golflanden.”
Mohammed bin Salman Al Saud (32) is sinds juni 2017 kroonprins van Saoedi-Arabië. Daarvoor was hij twee jaar minister van Defensie. Toen zijn vader Salman het roer van diens overleden broer Abdullah overnam en in 2015 koning werd, werd Mohammed naar voren geschoven. Het is ongebruikelijk dat een directe zoon van de koning de kroonprins is. Binnen de Saoedische koninklijke familie zijn het vooralsnog telkens de zonen van stamvader Ibn Saoed geweest die koning werden. Met het naar voren schuiven en belangrijk maken van zijn zoon wil koning Salman volgens sommigen de macht van zijn tak in de familie bevestigen en uitbreiden.
Uit: jonet.nl