Israël vandaag - 25 april 2015.
Israëlische leiders wijzen Jimmy Carter af.
De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter wordt ergens in de komende twee weken in het Heilige Land verwacht. Hij zal echter maar de helft van zijn missie - het ontmoeten van de Israëlische en Palestijnse leiders - kunnen vervullen.
Zowel premier Benjamin Netanyahu als president Reuven Rivlin hebben - na overleg met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Veiligheidsraad van Israël – uitnodigingen voor een ontmoeting met Carter afgewezen.
Een functionaris van het Ministerie van Buitenlandse Zaken noemde voor Channel 10 News Carter 'een ramp voor Israël', en zei dat alle Israëlische leiders moeten afzien van de ontmoeting met hem en hem niet in het vredesproces moeten betrekken.
Het is hier algemeen bekend dat Carter een sterk anti-Israël standpunt heeft, vooral nadat hij eerder Hamas verdedigde. Tijdens de Gaza-oorlog van afgelopen zomer benadrukte Carter dat Israël 'geen rechtvaardiging' heeft om militair te reageren op de toenemende raketaanvallen van Hamas.
De voormalige pindaboer-die-president-werd heeft lang – zoals hij het noemt – 'Israëls voortdurende controle over en kolonisatie van Palestijns land' de belangrijkste hindernis naar vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten genoemd.
Egypte vernietigt nog steeds tunnels bij grens met Gaza.
Volgens een legerwoordvoerder heeft Egypte sinds eind maart al weer 69 tunnels aan de grens met Gaza vernietigd. Perswoordvoerder Muhammed Samir verklaarde, dat Egyptische grenstroepen aan de Egyptische zijde van Rafah de tunnels hadden ontdekt en deze samen met ingenieurs van het leger hebben vernietigd, aldus het Palestijnse persbureau Ma’an.
Dit aantal bewijst het voortdurende streven van Egypte om een einde te maken aan het illegale gebruik van de tunnels vanuit Gaza. Reeds afgelopen maand maakte Samir bekend dat Egypte alleen al van begin februari tot medio maart 194 tunnels had opgeruimd. De tot nog toe langste tunnel, die sinds het begin van het offensief was ontdekt, had een lengte van circa 3 kilometer.
Het ontdekken en vernietigen van de tunnels, die vooral voor smokkel worden gebruikt, maakt deel uit van een groot opgezette veiligheidscampagne in het noorden van het Sinaï-schiereiland tegen terroristen, die aanvallen op Egyptische politieagenten en militairen uitvoeren.
Aanleiding was vermoedelijk een zelfmoordaanslag eind oktober, waarbij 30 soldaten door een autobom bij een militair steunpunt om het leven kwamen. De regering van Abd al-Fattah as-Sisi beschuldigt Hamas ervan, de voor de aanslag verantwoordelijken te hebben gesteund. Hoewel Hamas dit uitdrukkelijk ontkende, is Egypte begonnen een bufferzone van oorspronkelijk 500 meter tussen de Gazastrook en Egypte aan te leggen. De bufferzone is inmiddels tot een kilometer verbreed.
Afgelopen maand verklaarde de Egyptische regering de militaire vleugel van Hamas, de Qassambrigades, tot terreurorganisatie. Bovendien had het Egyptische kabinet begin deze maand een wetsvoorstel aangenomen, dat op het graven van tunnels aan de Egyptische grens een levenslange gevangenisstraf zet. President as-Sisi streeft er momenteel naar, voor het graven van tunnels de doodstraf te eisen.
Terwijl Israël rouwt, gedenken Palestijnen terroristen.
Zelfs toen Israël woensdag rouwde om de 23.320 personen die werden gedood bij het verdedigen van hun natie of als slachtoffer van terreur, ging de Palestijnse Autoriteit voort met een mediacampagne ter ere van diezelfde terroristen die zo lang de Joodse Staat hebben geteisterd met dood en vernietiging. .
Zoals ieder jaar zetten woensdagochtend om 11 uur in het hele land sirenes het hele leven in Israël stil. Dit moment van stilte werd gevolgd door betraande ceremonies bij begraafplaatsen en gedenkplaatsen in het hele land. Bijna elke Israëli heeft een familielid of vriend verloren als gevolg van oorlog of terreur.
Helaas gaven Israëls 'vredespartners' aan, dat ze het bloedvergieten niet echt willen beëindigen, omdat zij openlijk de plegers van geweld tegen de Joden prezen. Dit spoort een nieuwe generatie aan om in die bloedige voetstappen te volgen.
Palestinian Media Watch stelde een lijst samen van de officiële Palestijnse mediaberichten en bekendmakingen ter ere van 14 speciale terroristen, die meer dan 160 Israëli's hadden vermoord.
Onder degenen die werden geëerd door de PA was Abu Jihad (Khalil al-Wazir), het voormalige hoofd van de militaire vleugel van de PLO, die verantwoordelijk was voor de dood van niet minder dan 125 Israëli's.
In de afgelopen maand heeft de PA-tv twee documentaires uitgezonden over Abu Jihad en zijn 'heldendaden'. De Palestijnse leider Machmoud Abbas' eigen regerende Fatach-factie hield ook een tafeltennistoernooi, vernoemd naar Abu Jihad, en gebruikte zijn officiële Facebook-pagina om Palestijnse universiteitsstudenten op te roepen om de aartsterrorist als rolmodel te zien.
Israël gedenkt gevallenen en viert hun overwinning
Zoals ieder jaar maken de Israëli's woensdag de ongelofelijke overgang mee van diepe rouw naar ingehouden vreugde, wanneer we eerst Yom Hazikaron vieren, de gedenkdag voor gesneuvelde soldaten en terreurslachtoffers, voordat ze ineens overgaan naar Yom Ha'atzma'oet, Onafhankelijkheidsdag.
Dinsdagavond en woensdagochtend brachten sirenes heel Israël tot stilstand om de 23.320 gesneuvelde soldaten en slachtoffers van anti-Israël terrorisme te herdenken. Beide keren gevolgd door nationale en particuliere herdenkingsplechtigheden bij begraafplaatsen en oorlogsmonumenten in het hele land.
Bijna elke Israëli heeft wel een familielid of vriend verloren door oorlog of terrorisme, wat betekent dat voor bijna iedere Israëli deze gedenkdag een zeer plechtig moment is.
Een interessant aspect van de Israëlische Gedenkdag, dat in deze tijd zelfs in veel christelijke landen ontbreekt, is de vrijmoedige verwijzing naar God en het Bijbelse geloof door de leiders van het land. Een voorbeeld: het volgende gebed werd op Facebook geplaatst door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken:
Moge God gedenken de zielen van zijn heldhaftige kinderen: de strijders van het Israëlische leger, die gevallen zijn in de oorlogen van Israël, bij het verdedigen, bij vergeldingsacties, bij veiligheidsacties en bij de vervulling van hun plicht, evenals de zielen van de ondergrondse strijders en brigades die in de nationale strijd hebben gestreden – al diegenen die hun leven hebben opgeofferd voor de heiliging van Gods Naam.
En met de hulp van God, de Heer van Israëls campagnes, bereikten zij de herleving van de natie en de Staat en de verlossing van het land en de stad van God.
Ze waren sneller dan arenden en sterker dan leeuwen toen zij vrijwillig de natie hielpen, en zij doordrenkten ons heilige land met hun zuivere bloed.
De herinnering aan hun zelfopoffering en heldendaden zullen bij ons nooit verdwijnen. Mogen hun zielen in de bundel der levenden zijn gebonden met de zielen van Abraham, Isa'ak en Jakob, en met de zielen van de andere helden en martelaren van Israël, die in de hemel zijn.
Amen.
Bevolking van Israël vertienvoudigd sinds de stichting.
Op zijn 67e Onafhankelijkheidsdag telde Israël 8.345.000 inwoners. Daarmee is de Israëlische bevolking sinds de stichting van de Staat in 1948 vertienvoudigd.
Volgens het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek zijn daarvan 6.251.000 mensen Joods (75 procent). Verder zijn er 1.730.000 Arabieren (21 procent). 364.000 burgers (4 procent) zijn in Israël wonende christenen of andersgelovigen.
Alleen al het afgelopen jaar kwamen er 32.000 nieuwe immigranten ('Oliem') naar Israël. Sinds de oprichting van de Staat Israël in 1948 zijn 3,5 miljoen Joden naar Israël geïmmigreerd, wat neerkomt op 42 procent van de totale bevolking. Een derde van de immigranten komt uit Azië en Afrika, en twee derde uit Europa en Amerika; de helft daarvan komt uit de voormalige Sovjet-Unie.
43 procent van de Israëlische Joden beschouwt zichzelf als seculier. 20 procent beschrijft zich als traditioneel, maar niet religieus, 15 procent als traditioneel-religieus, 10 procent als religieus en 9 procent als orthodox. De religiositeit van de Israëlisch-Joodse bevolking is de laatste jaren dus niet toegenomen.
De laatste 12 maanden werden in Israël 176.000 baby’s geboren. Uit het jaarverslag blijkt dat de vruchtbaarheid bij Joodse vrouwen is toegenomen en bij de islamitische vrouwen gedaald.
Gemiddeld krijgt een vrouw in Israël drie kinderen, waarbij onder de Joodse bevolking de Joods-orthodoxe vrouwen de meeste kinderen hebben (gemiddeld 6,5), gevolgd door religieuze gezinnen (4,3 kinderen) en traditionele, niet-religieuze gezinnen en seculiere gezinnen (elk twee kinderen). Een islamitische moeder krijgt gemiddeld 3,5 kinderen. In de jaren 1980 waren dat nog 7,8 kinderen. Het geboortecijfer bij Bedoeïenen ligt op gemiddeld 5,7 kinderen.
De meeste inwoners heeft Jeruzalem, met 815.000 mensen, dat is 10 procent van de totale bevolking. Dan volgen Tel Aviv met 414.600 inwoners, Haifa met 272.200, Rishon-le-Zion met 235.000, Ashdod met 214.900 en Be'er Sheva met 197.300 inwoners
In 1948 had alleen de stad Tel Aviv meer dan 100.000 inwoners. Tegenwoordig telt het land ruim 14 steden met meer dan 100.000 inwoners. Met uitzondering van Jeruzalem, Petach Tikwah en Be'er Sheva liggen al deze steden aan de Middellandse Zeekust.
Ondanks alle gevaren groeit de Staat Israël. Maar dat gebeurt in de schaduw van de gevallenen: 23.320 mensen hebben sinds de oprichting van de staat hun leven gegeven voor de verdediging van het land of vielen ten offer aan terreuraanslagen; daarmee is de afgelopen 67 jaar gemiddeld één mens per dag omgekomen.
Onafhankelijkheidsdag.
Zoals ieder jaar stroomden ook dit jaar op Onafhankelijkheidsdag tienduizenden op deze nationale feestdag naar populaire vakantie- en natuurparken. Het Ashkelon Nationaal Park, het Eshkol Park, de Heriodiaanse rotsvesting Massada en Einot Tzukim aan de Dode Zee telden meer dan 50.000 bezoekers.
Als bijzonder hoogtepunt van Yom Ha'atzma'oet vloog een formatie van de Israëlische luchtmacht van het noorden naar het zuiden van het land.
De Amerikaanse vice-president Joe Biden heeft Israël op zijn onafhankelijkheidsdag een levering van nieuwe F-35 straaljagers toegezegd. Daarmee moet de betrouwbaarheid van Israëls verdediging worden ondersteund.
Raketaanval op zuidelijk Israël; geen schade gemeld.
De feestelijkheden ter gelegenheid van de 67e Onafhankelijkheidsdag van het land waren net beëindigd, toen donderdagavond het alarm in het zuiden van Israël loeide en een raket neerkwam op een open gebied in de buurt van het stadje Sderot, volgens de eerste berichten zonder schade te veroorzaken.
Een tweede raket zou volgens onbevestigde berichten binnen de Gazastrook zijn neergekomen. Het betreft de eerste aanval sinds vier maanden.
Als vergeldingsmaatregel heeft het Israëlische leger een post van Hamas in het noorden van de Gazastrook aangevallen, van waaruit de raket zou zijn afgeschoten.
Nieuwe bevindingen wijzen er echter op, dat de raket niet door Hamas werd afgeschoten, maar hoogstwaarschijnlijk door een rebellengroep in de Gazastrook.
De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter wordt ergens in de komende twee weken in het Heilige Land verwacht. Hij zal echter maar de helft van zijn missie - het ontmoeten van de Israëlische en Palestijnse leiders - kunnen vervullen.
Zowel premier Benjamin Netanyahu als president Reuven Rivlin hebben - na overleg met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Veiligheidsraad van Israël – uitnodigingen voor een ontmoeting met Carter afgewezen.
Een functionaris van het Ministerie van Buitenlandse Zaken noemde voor Channel 10 News Carter 'een ramp voor Israël', en zei dat alle Israëlische leiders moeten afzien van de ontmoeting met hem en hem niet in het vredesproces moeten betrekken.
Het is hier algemeen bekend dat Carter een sterk anti-Israël standpunt heeft, vooral nadat hij eerder Hamas verdedigde. Tijdens de Gaza-oorlog van afgelopen zomer benadrukte Carter dat Israël 'geen rechtvaardiging' heeft om militair te reageren op de toenemende raketaanvallen van Hamas.
De voormalige pindaboer-die-president-werd heeft lang – zoals hij het noemt – 'Israëls voortdurende controle over en kolonisatie van Palestijns land' de belangrijkste hindernis naar vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten genoemd.
Egypte vernietigt nog steeds tunnels bij grens met Gaza.
Volgens een legerwoordvoerder heeft Egypte sinds eind maart al weer 69 tunnels aan de grens met Gaza vernietigd. Perswoordvoerder Muhammed Samir verklaarde, dat Egyptische grenstroepen aan de Egyptische zijde van Rafah de tunnels hadden ontdekt en deze samen met ingenieurs van het leger hebben vernietigd, aldus het Palestijnse persbureau Ma’an.
Dit aantal bewijst het voortdurende streven van Egypte om een einde te maken aan het illegale gebruik van de tunnels vanuit Gaza. Reeds afgelopen maand maakte Samir bekend dat Egypte alleen al van begin februari tot medio maart 194 tunnels had opgeruimd. De tot nog toe langste tunnel, die sinds het begin van het offensief was ontdekt, had een lengte van circa 3 kilometer.
Het ontdekken en vernietigen van de tunnels, die vooral voor smokkel worden gebruikt, maakt deel uit van een groot opgezette veiligheidscampagne in het noorden van het Sinaï-schiereiland tegen terroristen, die aanvallen op Egyptische politieagenten en militairen uitvoeren.
Aanleiding was vermoedelijk een zelfmoordaanslag eind oktober, waarbij 30 soldaten door een autobom bij een militair steunpunt om het leven kwamen. De regering van Abd al-Fattah as-Sisi beschuldigt Hamas ervan, de voor de aanslag verantwoordelijken te hebben gesteund. Hoewel Hamas dit uitdrukkelijk ontkende, is Egypte begonnen een bufferzone van oorspronkelijk 500 meter tussen de Gazastrook en Egypte aan te leggen. De bufferzone is inmiddels tot een kilometer verbreed.
Afgelopen maand verklaarde de Egyptische regering de militaire vleugel van Hamas, de Qassambrigades, tot terreurorganisatie. Bovendien had het Egyptische kabinet begin deze maand een wetsvoorstel aangenomen, dat op het graven van tunnels aan de Egyptische grens een levenslange gevangenisstraf zet. President as-Sisi streeft er momenteel naar, voor het graven van tunnels de doodstraf te eisen.
Terwijl Israël rouwt, gedenken Palestijnen terroristen.
Zelfs toen Israël woensdag rouwde om de 23.320 personen die werden gedood bij het verdedigen van hun natie of als slachtoffer van terreur, ging de Palestijnse Autoriteit voort met een mediacampagne ter ere van diezelfde terroristen die zo lang de Joodse Staat hebben geteisterd met dood en vernietiging. .
Zoals ieder jaar zetten woensdagochtend om 11 uur in het hele land sirenes het hele leven in Israël stil. Dit moment van stilte werd gevolgd door betraande ceremonies bij begraafplaatsen en gedenkplaatsen in het hele land. Bijna elke Israëli heeft een familielid of vriend verloren als gevolg van oorlog of terreur.
Helaas gaven Israëls 'vredespartners' aan, dat ze het bloedvergieten niet echt willen beëindigen, omdat zij openlijk de plegers van geweld tegen de Joden prezen. Dit spoort een nieuwe generatie aan om in die bloedige voetstappen te volgen.
Palestinian Media Watch stelde een lijst samen van de officiële Palestijnse mediaberichten en bekendmakingen ter ere van 14 speciale terroristen, die meer dan 160 Israëli's hadden vermoord.
Onder degenen die werden geëerd door de PA was Abu Jihad (Khalil al-Wazir), het voormalige hoofd van de militaire vleugel van de PLO, die verantwoordelijk was voor de dood van niet minder dan 125 Israëli's.
In de afgelopen maand heeft de PA-tv twee documentaires uitgezonden over Abu Jihad en zijn 'heldendaden'. De Palestijnse leider Machmoud Abbas' eigen regerende Fatach-factie hield ook een tafeltennistoernooi, vernoemd naar Abu Jihad, en gebruikte zijn officiële Facebook-pagina om Palestijnse universiteitsstudenten op te roepen om de aartsterrorist als rolmodel te zien.
Israël gedenkt gevallenen en viert hun overwinning
Zoals ieder jaar maken de Israëli's woensdag de ongelofelijke overgang mee van diepe rouw naar ingehouden vreugde, wanneer we eerst Yom Hazikaron vieren, de gedenkdag voor gesneuvelde soldaten en terreurslachtoffers, voordat ze ineens overgaan naar Yom Ha'atzma'oet, Onafhankelijkheidsdag.
Dinsdagavond en woensdagochtend brachten sirenes heel Israël tot stilstand om de 23.320 gesneuvelde soldaten en slachtoffers van anti-Israël terrorisme te herdenken. Beide keren gevolgd door nationale en particuliere herdenkingsplechtigheden bij begraafplaatsen en oorlogsmonumenten in het hele land.
Bijna elke Israëli heeft wel een familielid of vriend verloren door oorlog of terrorisme, wat betekent dat voor bijna iedere Israëli deze gedenkdag een zeer plechtig moment is.
Een interessant aspect van de Israëlische Gedenkdag, dat in deze tijd zelfs in veel christelijke landen ontbreekt, is de vrijmoedige verwijzing naar God en het Bijbelse geloof door de leiders van het land. Een voorbeeld: het volgende gebed werd op Facebook geplaatst door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken:
Moge God gedenken de zielen van zijn heldhaftige kinderen: de strijders van het Israëlische leger, die gevallen zijn in de oorlogen van Israël, bij het verdedigen, bij vergeldingsacties, bij veiligheidsacties en bij de vervulling van hun plicht, evenals de zielen van de ondergrondse strijders en brigades die in de nationale strijd hebben gestreden – al diegenen die hun leven hebben opgeofferd voor de heiliging van Gods Naam.
En met de hulp van God, de Heer van Israëls campagnes, bereikten zij de herleving van de natie en de Staat en de verlossing van het land en de stad van God.
Ze waren sneller dan arenden en sterker dan leeuwen toen zij vrijwillig de natie hielpen, en zij doordrenkten ons heilige land met hun zuivere bloed.
De herinnering aan hun zelfopoffering en heldendaden zullen bij ons nooit verdwijnen. Mogen hun zielen in de bundel der levenden zijn gebonden met de zielen van Abraham, Isa'ak en Jakob, en met de zielen van de andere helden en martelaren van Israël, die in de hemel zijn.
Amen.
Bevolking van Israël vertienvoudigd sinds de stichting.
Op zijn 67e Onafhankelijkheidsdag telde Israël 8.345.000 inwoners. Daarmee is de Israëlische bevolking sinds de stichting van de Staat in 1948 vertienvoudigd.
Volgens het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek zijn daarvan 6.251.000 mensen Joods (75 procent). Verder zijn er 1.730.000 Arabieren (21 procent). 364.000 burgers (4 procent) zijn in Israël wonende christenen of andersgelovigen.
Alleen al het afgelopen jaar kwamen er 32.000 nieuwe immigranten ('Oliem') naar Israël. Sinds de oprichting van de Staat Israël in 1948 zijn 3,5 miljoen Joden naar Israël geïmmigreerd, wat neerkomt op 42 procent van de totale bevolking. Een derde van de immigranten komt uit Azië en Afrika, en twee derde uit Europa en Amerika; de helft daarvan komt uit de voormalige Sovjet-Unie.
43 procent van de Israëlische Joden beschouwt zichzelf als seculier. 20 procent beschrijft zich als traditioneel, maar niet religieus, 15 procent als traditioneel-religieus, 10 procent als religieus en 9 procent als orthodox. De religiositeit van de Israëlisch-Joodse bevolking is de laatste jaren dus niet toegenomen.
De laatste 12 maanden werden in Israël 176.000 baby’s geboren. Uit het jaarverslag blijkt dat de vruchtbaarheid bij Joodse vrouwen is toegenomen en bij de islamitische vrouwen gedaald.
Gemiddeld krijgt een vrouw in Israël drie kinderen, waarbij onder de Joodse bevolking de Joods-orthodoxe vrouwen de meeste kinderen hebben (gemiddeld 6,5), gevolgd door religieuze gezinnen (4,3 kinderen) en traditionele, niet-religieuze gezinnen en seculiere gezinnen (elk twee kinderen). Een islamitische moeder krijgt gemiddeld 3,5 kinderen. In de jaren 1980 waren dat nog 7,8 kinderen. Het geboortecijfer bij Bedoeïenen ligt op gemiddeld 5,7 kinderen.
De meeste inwoners heeft Jeruzalem, met 815.000 mensen, dat is 10 procent van de totale bevolking. Dan volgen Tel Aviv met 414.600 inwoners, Haifa met 272.200, Rishon-le-Zion met 235.000, Ashdod met 214.900 en Be'er Sheva met 197.300 inwoners
In 1948 had alleen de stad Tel Aviv meer dan 100.000 inwoners. Tegenwoordig telt het land ruim 14 steden met meer dan 100.000 inwoners. Met uitzondering van Jeruzalem, Petach Tikwah en Be'er Sheva liggen al deze steden aan de Middellandse Zeekust.
Ondanks alle gevaren groeit de Staat Israël. Maar dat gebeurt in de schaduw van de gevallenen: 23.320 mensen hebben sinds de oprichting van de staat hun leven gegeven voor de verdediging van het land of vielen ten offer aan terreuraanslagen; daarmee is de afgelopen 67 jaar gemiddeld één mens per dag omgekomen.
Onafhankelijkheidsdag.
Zoals ieder jaar stroomden ook dit jaar op Onafhankelijkheidsdag tienduizenden op deze nationale feestdag naar populaire vakantie- en natuurparken. Het Ashkelon Nationaal Park, het Eshkol Park, de Heriodiaanse rotsvesting Massada en Einot Tzukim aan de Dode Zee telden meer dan 50.000 bezoekers.
Als bijzonder hoogtepunt van Yom Ha'atzma'oet vloog een formatie van de Israëlische luchtmacht van het noorden naar het zuiden van het land.
De Amerikaanse vice-president Joe Biden heeft Israël op zijn onafhankelijkheidsdag een levering van nieuwe F-35 straaljagers toegezegd. Daarmee moet de betrouwbaarheid van Israëls verdediging worden ondersteund.
Raketaanval op zuidelijk Israël; geen schade gemeld.
De feestelijkheden ter gelegenheid van de 67e Onafhankelijkheidsdag van het land waren net beëindigd, toen donderdagavond het alarm in het zuiden van Israël loeide en een raket neerkwam op een open gebied in de buurt van het stadje Sderot, volgens de eerste berichten zonder schade te veroorzaken.
Een tweede raket zou volgens onbevestigde berichten binnen de Gazastrook zijn neergekomen. Het betreft de eerste aanval sinds vier maanden.
Als vergeldingsmaatregel heeft het Israëlische leger een post van Hamas in het noorden van de Gazastrook aangevallen, van waaruit de raket zou zijn afgeschoten.
Nieuwe bevindingen wijzen er echter op, dat de raket niet door Hamas werd afgeschoten, maar hoogstwaarschijnlijk door een rebellengroep in de Gazastrook.