Israël vandaag - 10 mei 2015.
Wat vieren de Israëli's vanavond met Lag Ba'Omer?
Lag Ba'omer, de 33e van de 50 dagen tussen Pasen en Pinksteren, is een niet-Bijbelse feestdag waarvan de oorsprong door diverse mythen is omhuld.
Het graf van de talmoedgeleerde Shimon Bar Yochai is woensdagavond het centrum van een van de vrolijkste feesten in Israël, Lag Ba'Omer.
Lag Ba'Omer wordt gevierd op de 33e dag van de Omertelling, het aftellen van de periode van 50 dagen tussen Pesach (Pasen) en Shavoe'ot (Pinksteren), zoals opgedragen in de Bijbel (Leviticus 23:15-16, HSV: U moet dan vanaf de dag na de sabbat gaan tellen, vanaf de dag dat u de schoof van het beweegoffer gebracht hebt. Zeven volle weken zullen het zijn.
Lag Ba'Omer is zelf een niet-Bijbelse feestdag, waarvan de oorsprong een soort mysterie blijft. Er zijn tal van mythes, zoals het verhaal van rabbi Akiva, een religieus leider uit de eerste eeuw, wiens leerlingen bij duizenden stierven door een mysterieuze plaag die onder even mysterieuze omstandigheden verdween op de 33e dag van de Omertelling.
Een ander verhaal zegt dat Lag Ba'Omer de gedenkdag is van het overlijden van Bar Yochai, de grootste leerling van rabbi Akiva en mogelijk de auteur van de Zohar, het belangrijkste werk van de Kabbala, de Joodse mystiek.
Voor orthodoxe Joden vindt het belangrijkste evenement plaats in de kleine gemeenschap Meron in Galilea, waar het graf van Bar Yochai ligt. Omdat er meestal een groot aantal mensen aan deelneemt (men verwacht er 200.000!), worden meer dan 1000 politie-agenten en verscheidene helikopters ingezet in Meron om bosbranden te voorkomen.
Elders in het hele land komen Israëli's bij elkaar om vreugdevuren te ontsteken als een gezellig familiefeest. Israëlische kinderen beginnen al weken tevoren met het verzamelen van sloophout voor Lag Ba'Omer.
Binnen de Messiaanse gemeenschap bestaat er enige controverse over Lag Ba'Omer. Veel Joodse gelovigen nemen deel aan de feestelijkheden, omdat het een tijd is van gezelligheid met een patriottisch Joods thema. Maar velen voelen dat het verkeerd is deze feestdag te vieren vanwege de anti-Messiaanse kant van het verhaal over de activiteiten van rabbi Akiva in het Heilige Land, bijna 2000 jaar geleden.
Rabbi Akiva was de voornaamste steunpilaar van de Bar Kochba opstand tegen Rome, waarbij hij zo ver ging dat hij verklaarde dat de leider van de opstand, Shimon bar Kochba, de beloofde Messias zou zijn.
Het is duidelijk dat Joodse gelovigen in Yeshua er in die tijd moeite mee hadden, zelfs wanneer zij de opstand wilden steunen. Toen de volgelingen van Yeshua weigerden een andere 'messias' te volgen, zouden rabbi Akiva en de meerderheid van de Joden die deze leider volgden, de Joodse gelovigen in Yeshua als 'verraders' hebben beschouwd.
Joden nemen intrek in de Stad van David.
Nog voor het krieken van de dageraad hebben enkele Joden hun intrek genomen in een gebouw in de Stad van David. Dit gebouw was ooit een synagoge, toen deze wijk nog door Jemenitische Joden werd bewoond.
Deze plek die zich in Oost-Jeruzalem bevindt, wordt tegenwoordig Silwan genoemd, sinds Arabische troepen de wijk in de jaren 1920 van alle Joodse inwoners 'bevrijdde'.
Voordat de Joden in de vroegere synagoge trokken, is daar drie jaar lang voor de rechtbank over gestreden. Tot nu toe woonde daar het Arabische gezin Abu Nadab, maar het gebouw was eigendom van de organisatie Kfar Shiloach Hakdesh, die nog meer percelen in deze omgeving in bezit heeft. De rechtbank besliste uiteindelijk in het nadeel van het Arabische gezin en vaardigde een ontruimingsbevel tegen hen uit.
De stadswijk Silwan bevindt zich in het gebied waarvan men vermoedt dat zich daar de vroegere hoofdstad van koning David bevond. Ook al wonen daar tegenwoordig bijna uitsluitend Arabieren, toch behoren grote delen ervan toe aan Joden of Joodse organisaties, die deze belangrijke plek graag weer bewoond zouden willen zien.
IDF begint met integreren van robots bij grondtroepen.
Israël is al een wereldleider in het onderzoek, de productie en militaire integratie van onbemande luchtvaartuigen (UAV's, 'drones'). Nu gaat het het land eveneens met succes robots integreren bij de grondtroepen.
Op de Internationale Ground Forces Conference, die deze week wordt gehouden in Tel Aviv, maakte generaal-majoor (res.) Eyal Ben Re'uven bekend, dat in de week ervoor de 7e Gepantserde Brigade van de IDF een van de eerste – en misschien wel de eerste – grondtroepen waren die zij-aan-zij traint met 'geavanceerde grond-robotica.'
De generaal waarschuwde niet te enthousiast te worden over robotlegers die het slagveld overnemen. 'In dit stadium zal robotica de menselijke factor niet vervangen' zei hij. (…) 'We zien robotica als een ondersteunende factor,' zei hij. 'Ik verwacht niet binnen een jaar bataljons van militaire robots te zien. Het zal enige tijd duren.'
Op dit moment worden de betrokken robots aangeduid als 'voorhoede' en ze zullen worden gebruikt om corridors te openen voor aanvallen op de vijandelijke linies. Dit is vooral belangrijk bij stedelijke oorlogvoering, waar de boobytraps en verborgen strijders in het verleden veel Israëlische soldaten het leven hebben gekost.
Arabische Israëli’s wantrouwen de ‘Verenigde Lijst’.
De herverkiezing van Benjamin Netanyahu is een feit, maar de echte winnaar van de afgelopen verkiezingen is het Arabisch blok met zijn nieuwe ‘Verenigde Arabische Lijst’. De VAL is nu de derde grootste partij in de Knesset, het Israëlische parlement. De VAL stelt zich op als woordvoerder voor de grote Arabische minderheid in Israël en belooft dat een aantal zaken in het land zullen veranderen.
Tijdens een interview met Israel Today zei Massoed Ganaïm, voorzitter van een van de vier partijen die onderdeel uitmaken van de Arabische Lijst: ‘De nieuwe Arabische partij zal de ongelijkheid tussen Arabieren en Joden in Israël doen verdwijnen. Wij zullen racistische wetten blokkeren.’ Hij doelde daarmee op het recente wetsvoorstel dat het Joodse en democratische karakter van de staat Israël duidelijker wil verankeren.
Toch zijn er Israëlische Arabieren die niet onder de indruk zijn van de beloftes van de Arabische volksvertegenwoordigers. Samer Anzawi, een 43-jarige inwoner van Nazaret, erkent dat zijn hele familie heeft gestemd heeft op Koelanoe, een centrumrechtse partij. Koelanoe werd opgericht door Moshe Kachlon, een voormalige minister van Communicatie.
Kachlon belooft dat de kosten van levensonderhoud zullen dalen, en dat spreekt Anzawi en zijn familie het meeste aan. Anzawi: ‘De Arabische partijen hebben mij nog nooit vertegenwoordigd. Zij spreken wel over gelijkheid en over de prijsdaling van levensmiddelen, maar uiteindelijk hebben zij nooit iets concreets bereikt. Zij nemen al decennia lang deel aan het politieke systeem, maar er is door hen nog nooit iets veranderd. De meeste Arabische Kamerleden hebben slechts hun eigen materiële welzijn voor ogen.’
Netanyahu presenteert met moeite zijn coalitie.
Premier Benjamin Netanyahu heeft woensdagavond de resultaten van zijn coalitie-onderhandelingen bekend gemaakt, door zijn nieuw gevormde regering aan president Reuven Rivlin voor te stellen, slechts 90 minuten voor de geldende deadline, en slechts steunend op 61 van de 120 zetels van de Knesset.
Netanyahu en zijn Likoedpartij scoorden een indrukwekkende overwinning bij de landelijke verkiezingen, zes weken geleden. En het heeft de huidige leider zes weken gekost om door het gekibbel over ministersbenoemingen en enge politieke belangen te manoeuvreren en voldoende partijen van de lastige Knesset bijeen te brengen om een meerderheidscoalitie te vormen.
Tenslotte is Netanyahu er in geslaagd om een coalitie bijeen te brengen van slechts 61 van de 120 Knessetzetels, de kleinst mogelijke meerderheid.
De partijen die aan de coalitie deelnemen zijn Bibi's eigen Likoedpartij, de centrumpartij Koelanoe, de rechtse partij Het Joodse Huis, en de twee ultraorthodoxe partijen Shas en Verenigd Torah Jodendom.
Het is een uitgesproken rechtse regering op het gebied van de nationale veiligheid en het vredesproces, maar er zijn grote verschillen over de economische en sociale kwesties. Zowel Koelanoe als Het Joodse Huis zijn ongelukkig met de grote betalingen van de regering aan de ultraorthodoxen, van wie de meesten niet in het leger dienen. Maar die betalingen maken deel uit van de coalitieovereenkomsten die Netanyahu heeft gesloten met Shas en Verenigd Torah Jodendom.
Het zal nog blijken of deze problemen uiteindelijk weer tot vervroegde verkiezingen zullen leiden, maar een ding is zeker: de nieuwe coalitie van Netanyahu is veel minder stabiel dan velen hadden gehoopt.
Dat is vooral teleurstellend, gelet op de sterke opkomst van rechts bij de laatste verkiezingen. Omdat rechtse en centrum-rechtse Knessetleden tenminste 67 zetels kregen, verwachtten de kiezers een veel bredere coalitie.
De buitenlandse media schrijven negatief over de smalle rechtse regering van Netanyahu, die Israël alleen nog meer isoleert. Anderen schrijven dat Israël met de nieuwe regering nu nog religieuzer is geworden.
De Palestijnen noemen de Israëlische nieuwe regering een 'oorlogsregering' en anderen zien hem als een onstabiele regering. Maar de vierde regering-Netanyahu weerspiegelt wat het volk in de recente verkiezingen heeft gestemd. De meerderheid van de Israëlische bevolking is rechts georiënteerd, en daar zijn de internationale gemeenschap en de buitenlandse media niet tevreden mee.
Yair Lapid, voormalig minister van Financiën en partijleider van Yesh Atid, verklaarde donderdagochtend dat hij de stilte van de kant van de Arbeiderspartij niet kon begrijpen. Herzog weigerde tot dusver officieel bekend te maken dat hij niet deelneemt aan Netanyahu's coalitie. 'Netanyahu verkoopt ons land en de Arbeiderspartij zwijgt,' zei Lapid, die al vroeg bekend maakte dat hij niet zal toetreden tot de coalitie van Netanyahu. 'Netanyahu heeft alleen de partij Verenigd Torah Jodendom 4,5 miljard shekel betaald voor de coalitie-overeenkomst," zei Lapid.
In de Israëlische media klinkt zware kritiek op de overeenkomsten met de orthodoxe partijen, die Netanyahu grote sommen geld zou hebben beloofd voor hun sector. Deze partijen antwoorden dat zij na twee jaar onder de zogenaamde 'criminele regering Lapid' eindelijk weer geld krijgen voor het orthodoxe Jodendom. 'Ook wij behoren tot het volk', zei het orthodoxe Knessetlid Moshe Gafni.
Bedevaart onder beveiliging in Tunesië.
Drie dagen lang wordt er gezongen, gebeden en gedanst op het Tunesische eiland Djerba. Daar vindt de jaarlijkse bedevaart naar een van de oudste synagogen ter wereld plaats.
Honderden Joden houden verschillende processies en vieren feest. Wel onder strenge beveiliging, uit angst voor aanslagen door islamisten. In 2002 vond er een zelfmoordaanslag plaats. En twee maanden geleden werden nog 22 mensen gedood na een aanslag op het Bardo-museum in de hoofdstad Tunis.
De Joodse pelgrims kwamen zelfs uit Israël en Frankrijk om de bedevaart bij te wonen. De meeste pelgrims die naar Djerba gaan zijn overtuigd van de heilige uitstraling van de synagoge. Zo leggen vrouwen op de eerste dag van de bedevaart een hardgekookt ei in de onderaardse gang, waar de fundamenten van de oude synagoge te zien zijn.
Na de processie halen ze het ei weer op. Als de vrouwen het ei zelf opeten, betekent dit dat ze hopen binnenkort zwanger te worden. Als ze het ei meenemen doen ze dat voor hun dochter. Ze hopen dan dat het meisje binnen een jaar getrouwd zal zijn.
Niet alleen de beveiliging geeft aan dat het om een belangrijk evenement gaat. De Tunesische minister van Religieuze Zaken bracht ook een bezoek aan de El-Ghriba synagoge.
Waarom is de pers kritischer op Israël dan op Hamas?
Om de twee jaar wordt het zwijgen doorbroken. Opnieuw krijgt de Israëlische NGO Shovrim Shtika (Verbreek het zwijgen, vooral bekend onder de naam Breaking the Silence) veel aandacht in de buitenlandse media na de publicatie van hun laatste rapport. Zestig Israëlische soldaten die in de laatste Gaza-oorlog vochten, hebben hun zwijgen verbroken en vertellen wat er in hun ogen in de oorlog is gebeurd. Maar er klinkt ook veel kritiek op deze vanuit het buitenland gefinancierde NGO en de selectiviteit van de pers.
De getuigenissen van de soldaten zijn bijna allemaal anoniem. Jonge dienstplichtigen, officieren en reservisten uit verschillende eenheden leggen getuigenissen af, die niet in overeenstemming zijn met het officiële standpunt van het Israëlische leger of de stemming van het volk. 'We zijn geen moreel leger zoals Israëlische politici graag pretenderen,' zegt Yehoeda Sha'ul, die de organisatie na zijn eigen militaire dienst in 2004 oprichtte. 'In werkelijkheid zijn we als leger er ver van verwijderd, alles te doet om burgerslachtoffers te vermijden.'
Zowel het Israëlische leger als de regering verwerpen de kritiek tegen hun soldaten, omdat Shovrim Shtika /Breaking the Silence bijna uitsluitend wordt gefinancierd door buitenlandse regeringen, kerken en bewegingen. Dat zijn voor een deel pro-Palestijnse bewegingen en christelijke hulporganisaties die een fundamenteel probleem hebben met het beleid van Israël. Daarbij zijn bewegingen zoals Christian Aid, Dan Church Aid (DCA), Trócaire, Ford Foundation, Misereor, Moria Fonds, The Spurkplug Foundation en SIVMO.
De controversiële methoden van anonieme getuigenissen van soldaten, die in het rapport verschijnen, leiden volgens de Israëlische legerwoordvoerder tot fouten bij het onderzoek van de voorgelegde incidenten.
In de buitenlandse media werd het rapport tot dusver snel en royaal tegen Israël geëxploiteerd. Er bestaat niets beters tegen Israël dat interne zelfkritiek zoals deze van Breaking the Silence. In de Israëlische media, vooral op de televisie, is er de afgelopen week meerdere malen over gediscussieerd.
Aan de ene kant is het goed dat een beweging zoals Shovrim Shtika bestaat in Israël, en dat daarmee de aandacht wordt gevestigd op zaken die fout kunnen zijn, en die tevens de buitenwereld laat zien wat het betekent om een democratie in het Midden-Oosten te zijn, zo werd gezegd..
Aan de andere kant werd ook benadrukt, dat de bruutheid van het radicale Hamas-regime en de ondergrondse terreurtunnels de Israëlische soldaten vaak geen andere keuze liet dan te handelen zoals zij hebben gehandeld. 'Hamas is een verschrikkelijke vijand, die in de afgelopen jaren nog verschrikkelijker is geworden, en daartegen moeten onze soldaten zich verdedigen' vertelde de gewaardeerde presentator Motti Kirschenbaum aan Channel 10 News. 'Dat er misschien fouten binnensluipen kan gebeuren, maar het is niet de strategie van het Israëlische leger om naar willekeur op Palestijnse burgers te schieten.'
Anderen zijn zelfs van mening dat het rapport Israël ook een dienst heeft bewezen, doordat het tussen de regels door laat zien hoe voorzichtig het leger is omgegaan met de Palestijnse burgerbevolking.
In dergelijke gevallen, waarin Israël direct kan worden geschaad, verbreken de buitenlandse media snel hun stilzwijgen. Maar niet wanneer de VN – voor het eerst – zoals vorige week vaststelt dat in de recente Gaza-oorlog Hamas VN-faciliteiten heeft misbruikt als wapenarsenaal.
Uit het ruim 200 pagina's dikke rapport vermeldden de buitenlandse media bijna alleen, dat de VN Israël verantwoordelijk stelde voor aanvallen op VN-faciliteiten in de Gazastrook.
Het feit dat Hamas VN-faciliteiten heeft gebruikt als wapenarsenaal en vanuit twee gebouwen van de VN-hulporganisatie zelfs op Israël heeft geschoten, wat onaanvaardbaar is, zoals VN secretaris-generaal Ban Ki-moon in een brief aan de VN-Veiligheidsraad verklaarde, werd in de buitenlandse media niet of nauwelijks vermeld.
Messiaanse Ethiopische Joden over de rellen.
Nadat de beelden van het in elkaar slaan van een Ethiopische soldaat door twee agenten rondgingen, volgden protesten tegen de dagelijkse vernedering en het racisme dat de Ethiopische bevolkingsgroep dagelijks ondervindt. Messiaanse Ethiopische leiders vroegen om begrip voor de protesten.
Duizenden Ethiopische Joden demonstreerden afgelopen week in Tel Aviv en Jeruzalem om te protesteren tegen racisme en vernedering, die zij volgens hen dagelijks in de Israëlische maatschappij ondervinden. De protesten werden aangewakkerd toen de beelden van een beveiligingscamera lieten zien hoe twee Israëlische politieagenten een Ethiopische IDF-soldaat sloegen.
'Het feit dat de politie een Ethiopische soldaat in elkaar heeft geslagen is zeer pijnlijk voor ons,' zei Shmuel Belay, een jonge leider in de groeiende Ethiopische Messiaanse gemeenschap in Israël. 'We zijn soldaten, wij zijn Israëli's en we moeten gelijk zijn. De politie zou nooit een soldaat op die manier slaan als hij blank was'.
De Israëlische president Reuven Rivlin erkent dat er een probleem is in de Israëlische maatschappij. 'De Ethiopische demonstranten in Jeruzalem en Tel Aviv hebben een open en ruwe wond in het hart van de Israëlische samenleving blootgelegd,' zei hij. 'De pijn komt van een gemeenschap die het uitschreeuwt over een gevoel van discriminatie, racisme en het ontbreken van een antwoord. We hebben gedwaald. We hebben niet genoeg gekeken en geluisterd. Onder de demonstranten in de straten zijn een aantal van onze beste zonen en dochters: excellente studenten, soldaten die in het leger dienden. Wij zijn hen antwoorden verschuldigd.'
Toen de protesten gewelddadiger werden, kwam de politie op volle kracht in actie en herstelde snel de orde met waterkanonnen, traangas en tientallen arrestaties. Velen bekritiseerden de protesten vanwege het geweld en verstoringen van de openbare orde, maar de Messiaanse Ethiopische leiders in Israël vroegen om begrip.
'Ik vraag om gebed voor de huidige situatie bij de Ethiopisch-Israëlische gemeenschap in het land in het licht van de recente incidenten van racisme en geweld, die dagelijks plaatsvinden in dit Heilige Land,' zei Avishalom Teklehaimanot, een Messiaanse Ethiopische pastor van Haifa. 'Ik ben bang dat de kloof en discriminatie van de Ethiopische-Israëlische gemeenschap toeneemt. Als u de mogelijkheid hebt om te helpen en te pleiten voor degenen die aan de ontvangende kant staan, en zich verzetten tegen dit racisme, doe dat alstublieft,' smeekte hij.
Volgens een nieuw onderzoek, dat in de afgelopen dagen is gepubliceerd, zou meer dan een derde (37%) van ouders jonger dan 29 jaar niet toestaan dat hun kinderen naar dezelfde school gaan als Ethiopische kinderen.
'Ik ben geschokt door de resultaten van dit onderzoek naar racisme tegen de Ethiopiërs in Israël. Ik schaam me voor dit land en van de mensen die hier wonen,' klaagde een Messiaanse leider uit Tel Aviv. 'Ik begin te begrijpen dat ze enig geweld moesten gebruiken tijdens de protesten. Het spijt me dat ik moet zeggen dat het Israëlische publiek pas na enig geweld begint aandacht te geven.'
Belay zegt dat zijn volk, de Ethiopiërs, ook meer moeten doen. 'Tijdens de protesten sprak niemand over het feit dat we deel uitmaken van deze natie. Ze praten alleen over racisme en ongelijkheid. Mijn volk moet iedereen laten zien dat we van Israël houden, dat we deel uitmaken van het Joodse volk en dat wij er trots op zijn om hier te zijn', zei hij.
De jonge Ethiopische gelovige vervolgde: 'Messiaanse Ethiopiërs hebben de neiging om bij elkaar te blijven in hun eigen groepen en niet te integreren met de rest van het land. Dat is een probleem dat we moeten corrigeren. Mijn zus en ik organiseerden een dag van de Ethiopische cultuur voor Messiaanse Joden in Jeruzalem. We zongen onze liederen in het Amhaars, toonden Ethiopische kunst, keken naar een film over Ethiopische immigratie en vertelden verhalen over onze terugkeer naar Sion. Dit is iets dat het ministerie van Onderwijs zou moeten doen om onze kinderen te helpen bij de integratie in de Israëlische samenleving.'
Meer dan 135.000 Ethiopische Joden wonen in Israël, ze zijn in twee golven geëmigreerd in 1984 en 1991. Maar ze hebben moeite om te integreren in de Israëlische samenleving; er zijn aanhoudende beschuldigingen van institutionele discriminatie.
Verenigde Naties nemen Israëlisch voorstel aan.
De Verenigde Naties hebben een Israëlisch voorstel ter bestrijding van drugsmisbruik aangenomen. De Commissie Verdovende Middelen stemde unaniem vóór het Israëlische initiatief.
De uitslag kwam als een verrassing, maar kan gezien worden als het resultaat van overtuigend diplomatiek werk. Het was de eerste keer dat een door Israël ontworpen resolutie werd aangenomen bij een commissie van de Verenigde Naties.
De resolutie dringt aan op betere toegang tot hulpverlening voor tieners die verslaafd zijn aan drugs. Bovendien moeten er nieuwe hulpprogramma’s ontwikkeld worden voor jongeren uit verschillende sociale milieus.
Ondanks de gebruikelijke vijandige houding ten opzichte van Israël binnen de VN, zet de Joodse staat zich actief in om een positieve bijdrage te leveren aan de wereldgemeenschap.
Israël redt gewonde Syrische terrorist het leven.
Toen Israëlische grenssoldaten op de Golanhoogten werd meegedeeld dat een zwaargewonde Syriër via de grensovergang bij Kuneitra naar Israël zou worden vervoerd, openden zij om humanitaire redenen de grens. De Israëlische commandant op de Golanhoogten liet weten, dat hij de Syrische contactpersoon aan de andere kant van de grens had gekend.
Israëlische militaire artsen ontvangen de gewonde bij de grensovergang om hem daar meteen te behandelen. Eerst werd het lichaam van de ernstig gewonde Syriër onderzocht, om er zeker van te zijn dat hij geen explosieven had verborgen. De Israëlische legerwoordvoerder publiceerde een video die liet zien hoe de Israëlische artsen de rebel behandelden. Nadat verpleegkundigen hem eerste hulp hadden verleend, werd hij naar het Israëlische ziekenhuis Ziv in Tsfat (Safat) in Galilea vervoerd.
Uit verschillende bronnen blijkt dat de Syriër lid is van de jihadistisch-salafistische Jabhat al-Nusra, dat is een tak van de terreurorganisatie Al-Qaida die tegen het regime van Assad in Syrië strijdt.
Op de Syrische Golanhoogten, die op slechts 40 kilometer ten zuidwesten van Damascus liggen, strijden de soennitische rebellen van Jabhat al-Nusra en de sjiitische terroristen van Hezbollah, die in deze regio het regime van Assad verdedigen, tegen elkaar. Het Israëlische leger volgt de gevechten aan de andere kant van de grens op de Golanhoogten aandachtig en verhinderde in de afgelopen weken herhaaldelijk pogingen van Hezbollah om Israël vanaf de Syrische kant aan te vallen en zo in het conflict te betrekken.
Een dag eerder kreeg het Israëlische leger van Syrische kant het verzoek, een Syrische vrouw te helpen bij een keizersnede. Israël stemde ermee in en wachtte bij de grensovergang met twee artsen en andere paramedici op de zwangere vrouw. Maar uiteindelijk werd de Israëli's verteld dat de moeder op weg naar Israël was bevallen van een gezonde baby. Dit zijn slechts een paar gevallen die worden gepubliceerd in de Israëlische media.
Ondanks gevaren en risico's helpt Israël zijn vijanden aan de Syrische kant. Ruim een jaar geleden zei professor Rafi Bi'er, de directeur-generaal van het Rambam ziekenhuis, tegen Israel Today: 'We behandelen iedereen die de deur van onze spoedeisende hulp binnenkomt. We kijken noch naar zijn herkomst noch zijn nationaliteit of godsdienst. We hebben de plicht om levens te redden en om de zieken te genezen.'
Toen we daarna in het Ziv-ziekenhuis met goedkeuring van de Israëlische geheime dienst een kwartier spraken met vier terroristen uit Syrië, prezen ze allemaal de behandeling in Israël. Toen we daarna vroegen of Israëli's net zo goed zou worden behandeld in Syrische ziekenhuizen, zeiden alle vier achter elkaar: 'Dat zou nooit mogelijk zijn. Moslims kennen geen genade, vijanden blijven vijanden!'
Lag Ba'omer, de 33e van de 50 dagen tussen Pasen en Pinksteren, is een niet-Bijbelse feestdag waarvan de oorsprong door diverse mythen is omhuld.
Het graf van de talmoedgeleerde Shimon Bar Yochai is woensdagavond het centrum van een van de vrolijkste feesten in Israël, Lag Ba'Omer.
Lag Ba'Omer wordt gevierd op de 33e dag van de Omertelling, het aftellen van de periode van 50 dagen tussen Pesach (Pasen) en Shavoe'ot (Pinksteren), zoals opgedragen in de Bijbel (Leviticus 23:15-16, HSV: U moet dan vanaf de dag na de sabbat gaan tellen, vanaf de dag dat u de schoof van het beweegoffer gebracht hebt. Zeven volle weken zullen het zijn.
Lag Ba'Omer is zelf een niet-Bijbelse feestdag, waarvan de oorsprong een soort mysterie blijft. Er zijn tal van mythes, zoals het verhaal van rabbi Akiva, een religieus leider uit de eerste eeuw, wiens leerlingen bij duizenden stierven door een mysterieuze plaag die onder even mysterieuze omstandigheden verdween op de 33e dag van de Omertelling.
Een ander verhaal zegt dat Lag Ba'Omer de gedenkdag is van het overlijden van Bar Yochai, de grootste leerling van rabbi Akiva en mogelijk de auteur van de Zohar, het belangrijkste werk van de Kabbala, de Joodse mystiek.
Voor orthodoxe Joden vindt het belangrijkste evenement plaats in de kleine gemeenschap Meron in Galilea, waar het graf van Bar Yochai ligt. Omdat er meestal een groot aantal mensen aan deelneemt (men verwacht er 200.000!), worden meer dan 1000 politie-agenten en verscheidene helikopters ingezet in Meron om bosbranden te voorkomen.
Elders in het hele land komen Israëli's bij elkaar om vreugdevuren te ontsteken als een gezellig familiefeest. Israëlische kinderen beginnen al weken tevoren met het verzamelen van sloophout voor Lag Ba'Omer.
Binnen de Messiaanse gemeenschap bestaat er enige controverse over Lag Ba'Omer. Veel Joodse gelovigen nemen deel aan de feestelijkheden, omdat het een tijd is van gezelligheid met een patriottisch Joods thema. Maar velen voelen dat het verkeerd is deze feestdag te vieren vanwege de anti-Messiaanse kant van het verhaal over de activiteiten van rabbi Akiva in het Heilige Land, bijna 2000 jaar geleden.
Rabbi Akiva was de voornaamste steunpilaar van de Bar Kochba opstand tegen Rome, waarbij hij zo ver ging dat hij verklaarde dat de leider van de opstand, Shimon bar Kochba, de beloofde Messias zou zijn.
Het is duidelijk dat Joodse gelovigen in Yeshua er in die tijd moeite mee hadden, zelfs wanneer zij de opstand wilden steunen. Toen de volgelingen van Yeshua weigerden een andere 'messias' te volgen, zouden rabbi Akiva en de meerderheid van de Joden die deze leider volgden, de Joodse gelovigen in Yeshua als 'verraders' hebben beschouwd.
Joden nemen intrek in de Stad van David.
Nog voor het krieken van de dageraad hebben enkele Joden hun intrek genomen in een gebouw in de Stad van David. Dit gebouw was ooit een synagoge, toen deze wijk nog door Jemenitische Joden werd bewoond.
Deze plek die zich in Oost-Jeruzalem bevindt, wordt tegenwoordig Silwan genoemd, sinds Arabische troepen de wijk in de jaren 1920 van alle Joodse inwoners 'bevrijdde'.
Voordat de Joden in de vroegere synagoge trokken, is daar drie jaar lang voor de rechtbank over gestreden. Tot nu toe woonde daar het Arabische gezin Abu Nadab, maar het gebouw was eigendom van de organisatie Kfar Shiloach Hakdesh, die nog meer percelen in deze omgeving in bezit heeft. De rechtbank besliste uiteindelijk in het nadeel van het Arabische gezin en vaardigde een ontruimingsbevel tegen hen uit.
De stadswijk Silwan bevindt zich in het gebied waarvan men vermoedt dat zich daar de vroegere hoofdstad van koning David bevond. Ook al wonen daar tegenwoordig bijna uitsluitend Arabieren, toch behoren grote delen ervan toe aan Joden of Joodse organisaties, die deze belangrijke plek graag weer bewoond zouden willen zien.
IDF begint met integreren van robots bij grondtroepen.
Israël is al een wereldleider in het onderzoek, de productie en militaire integratie van onbemande luchtvaartuigen (UAV's, 'drones'). Nu gaat het het land eveneens met succes robots integreren bij de grondtroepen.
Op de Internationale Ground Forces Conference, die deze week wordt gehouden in Tel Aviv, maakte generaal-majoor (res.) Eyal Ben Re'uven bekend, dat in de week ervoor de 7e Gepantserde Brigade van de IDF een van de eerste – en misschien wel de eerste – grondtroepen waren die zij-aan-zij traint met 'geavanceerde grond-robotica.'
De generaal waarschuwde niet te enthousiast te worden over robotlegers die het slagveld overnemen. 'In dit stadium zal robotica de menselijke factor niet vervangen' zei hij. (…) 'We zien robotica als een ondersteunende factor,' zei hij. 'Ik verwacht niet binnen een jaar bataljons van militaire robots te zien. Het zal enige tijd duren.'
Op dit moment worden de betrokken robots aangeduid als 'voorhoede' en ze zullen worden gebruikt om corridors te openen voor aanvallen op de vijandelijke linies. Dit is vooral belangrijk bij stedelijke oorlogvoering, waar de boobytraps en verborgen strijders in het verleden veel Israëlische soldaten het leven hebben gekost.
Arabische Israëli’s wantrouwen de ‘Verenigde Lijst’.
De herverkiezing van Benjamin Netanyahu is een feit, maar de echte winnaar van de afgelopen verkiezingen is het Arabisch blok met zijn nieuwe ‘Verenigde Arabische Lijst’. De VAL is nu de derde grootste partij in de Knesset, het Israëlische parlement. De VAL stelt zich op als woordvoerder voor de grote Arabische minderheid in Israël en belooft dat een aantal zaken in het land zullen veranderen.
Tijdens een interview met Israel Today zei Massoed Ganaïm, voorzitter van een van de vier partijen die onderdeel uitmaken van de Arabische Lijst: ‘De nieuwe Arabische partij zal de ongelijkheid tussen Arabieren en Joden in Israël doen verdwijnen. Wij zullen racistische wetten blokkeren.’ Hij doelde daarmee op het recente wetsvoorstel dat het Joodse en democratische karakter van de staat Israël duidelijker wil verankeren.
Toch zijn er Israëlische Arabieren die niet onder de indruk zijn van de beloftes van de Arabische volksvertegenwoordigers. Samer Anzawi, een 43-jarige inwoner van Nazaret, erkent dat zijn hele familie heeft gestemd heeft op Koelanoe, een centrumrechtse partij. Koelanoe werd opgericht door Moshe Kachlon, een voormalige minister van Communicatie.
Kachlon belooft dat de kosten van levensonderhoud zullen dalen, en dat spreekt Anzawi en zijn familie het meeste aan. Anzawi: ‘De Arabische partijen hebben mij nog nooit vertegenwoordigd. Zij spreken wel over gelijkheid en over de prijsdaling van levensmiddelen, maar uiteindelijk hebben zij nooit iets concreets bereikt. Zij nemen al decennia lang deel aan het politieke systeem, maar er is door hen nog nooit iets veranderd. De meeste Arabische Kamerleden hebben slechts hun eigen materiële welzijn voor ogen.’
Netanyahu presenteert met moeite zijn coalitie.
Premier Benjamin Netanyahu heeft woensdagavond de resultaten van zijn coalitie-onderhandelingen bekend gemaakt, door zijn nieuw gevormde regering aan president Reuven Rivlin voor te stellen, slechts 90 minuten voor de geldende deadline, en slechts steunend op 61 van de 120 zetels van de Knesset.
Netanyahu en zijn Likoedpartij scoorden een indrukwekkende overwinning bij de landelijke verkiezingen, zes weken geleden. En het heeft de huidige leider zes weken gekost om door het gekibbel over ministersbenoemingen en enge politieke belangen te manoeuvreren en voldoende partijen van de lastige Knesset bijeen te brengen om een meerderheidscoalitie te vormen.
Tenslotte is Netanyahu er in geslaagd om een coalitie bijeen te brengen van slechts 61 van de 120 Knessetzetels, de kleinst mogelijke meerderheid.
De partijen die aan de coalitie deelnemen zijn Bibi's eigen Likoedpartij, de centrumpartij Koelanoe, de rechtse partij Het Joodse Huis, en de twee ultraorthodoxe partijen Shas en Verenigd Torah Jodendom.
Het is een uitgesproken rechtse regering op het gebied van de nationale veiligheid en het vredesproces, maar er zijn grote verschillen over de economische en sociale kwesties. Zowel Koelanoe als Het Joodse Huis zijn ongelukkig met de grote betalingen van de regering aan de ultraorthodoxen, van wie de meesten niet in het leger dienen. Maar die betalingen maken deel uit van de coalitieovereenkomsten die Netanyahu heeft gesloten met Shas en Verenigd Torah Jodendom.
Het zal nog blijken of deze problemen uiteindelijk weer tot vervroegde verkiezingen zullen leiden, maar een ding is zeker: de nieuwe coalitie van Netanyahu is veel minder stabiel dan velen hadden gehoopt.
Dat is vooral teleurstellend, gelet op de sterke opkomst van rechts bij de laatste verkiezingen. Omdat rechtse en centrum-rechtse Knessetleden tenminste 67 zetels kregen, verwachtten de kiezers een veel bredere coalitie.
De buitenlandse media schrijven negatief over de smalle rechtse regering van Netanyahu, die Israël alleen nog meer isoleert. Anderen schrijven dat Israël met de nieuwe regering nu nog religieuzer is geworden.
De Palestijnen noemen de Israëlische nieuwe regering een 'oorlogsregering' en anderen zien hem als een onstabiele regering. Maar de vierde regering-Netanyahu weerspiegelt wat het volk in de recente verkiezingen heeft gestemd. De meerderheid van de Israëlische bevolking is rechts georiënteerd, en daar zijn de internationale gemeenschap en de buitenlandse media niet tevreden mee.
Yair Lapid, voormalig minister van Financiën en partijleider van Yesh Atid, verklaarde donderdagochtend dat hij de stilte van de kant van de Arbeiderspartij niet kon begrijpen. Herzog weigerde tot dusver officieel bekend te maken dat hij niet deelneemt aan Netanyahu's coalitie. 'Netanyahu verkoopt ons land en de Arbeiderspartij zwijgt,' zei Lapid, die al vroeg bekend maakte dat hij niet zal toetreden tot de coalitie van Netanyahu. 'Netanyahu heeft alleen de partij Verenigd Torah Jodendom 4,5 miljard shekel betaald voor de coalitie-overeenkomst," zei Lapid.
In de Israëlische media klinkt zware kritiek op de overeenkomsten met de orthodoxe partijen, die Netanyahu grote sommen geld zou hebben beloofd voor hun sector. Deze partijen antwoorden dat zij na twee jaar onder de zogenaamde 'criminele regering Lapid' eindelijk weer geld krijgen voor het orthodoxe Jodendom. 'Ook wij behoren tot het volk', zei het orthodoxe Knessetlid Moshe Gafni.
Bedevaart onder beveiliging in Tunesië.
Drie dagen lang wordt er gezongen, gebeden en gedanst op het Tunesische eiland Djerba. Daar vindt de jaarlijkse bedevaart naar een van de oudste synagogen ter wereld plaats.
Honderden Joden houden verschillende processies en vieren feest. Wel onder strenge beveiliging, uit angst voor aanslagen door islamisten. In 2002 vond er een zelfmoordaanslag plaats. En twee maanden geleden werden nog 22 mensen gedood na een aanslag op het Bardo-museum in de hoofdstad Tunis.
De Joodse pelgrims kwamen zelfs uit Israël en Frankrijk om de bedevaart bij te wonen. De meeste pelgrims die naar Djerba gaan zijn overtuigd van de heilige uitstraling van de synagoge. Zo leggen vrouwen op de eerste dag van de bedevaart een hardgekookt ei in de onderaardse gang, waar de fundamenten van de oude synagoge te zien zijn.
Na de processie halen ze het ei weer op. Als de vrouwen het ei zelf opeten, betekent dit dat ze hopen binnenkort zwanger te worden. Als ze het ei meenemen doen ze dat voor hun dochter. Ze hopen dan dat het meisje binnen een jaar getrouwd zal zijn.
Niet alleen de beveiliging geeft aan dat het om een belangrijk evenement gaat. De Tunesische minister van Religieuze Zaken bracht ook een bezoek aan de El-Ghriba synagoge.
Waarom is de pers kritischer op Israël dan op Hamas?
Om de twee jaar wordt het zwijgen doorbroken. Opnieuw krijgt de Israëlische NGO Shovrim Shtika (Verbreek het zwijgen, vooral bekend onder de naam Breaking the Silence) veel aandacht in de buitenlandse media na de publicatie van hun laatste rapport. Zestig Israëlische soldaten die in de laatste Gaza-oorlog vochten, hebben hun zwijgen verbroken en vertellen wat er in hun ogen in de oorlog is gebeurd. Maar er klinkt ook veel kritiek op deze vanuit het buitenland gefinancierde NGO en de selectiviteit van de pers.
De getuigenissen van de soldaten zijn bijna allemaal anoniem. Jonge dienstplichtigen, officieren en reservisten uit verschillende eenheden leggen getuigenissen af, die niet in overeenstemming zijn met het officiële standpunt van het Israëlische leger of de stemming van het volk. 'We zijn geen moreel leger zoals Israëlische politici graag pretenderen,' zegt Yehoeda Sha'ul, die de organisatie na zijn eigen militaire dienst in 2004 oprichtte. 'In werkelijkheid zijn we als leger er ver van verwijderd, alles te doet om burgerslachtoffers te vermijden.'
Zowel het Israëlische leger als de regering verwerpen de kritiek tegen hun soldaten, omdat Shovrim Shtika /Breaking the Silence bijna uitsluitend wordt gefinancierd door buitenlandse regeringen, kerken en bewegingen. Dat zijn voor een deel pro-Palestijnse bewegingen en christelijke hulporganisaties die een fundamenteel probleem hebben met het beleid van Israël. Daarbij zijn bewegingen zoals Christian Aid, Dan Church Aid (DCA), Trócaire, Ford Foundation, Misereor, Moria Fonds, The Spurkplug Foundation en SIVMO.
De controversiële methoden van anonieme getuigenissen van soldaten, die in het rapport verschijnen, leiden volgens de Israëlische legerwoordvoerder tot fouten bij het onderzoek van de voorgelegde incidenten.
In de buitenlandse media werd het rapport tot dusver snel en royaal tegen Israël geëxploiteerd. Er bestaat niets beters tegen Israël dat interne zelfkritiek zoals deze van Breaking the Silence. In de Israëlische media, vooral op de televisie, is er de afgelopen week meerdere malen over gediscussieerd.
Aan de ene kant is het goed dat een beweging zoals Shovrim Shtika bestaat in Israël, en dat daarmee de aandacht wordt gevestigd op zaken die fout kunnen zijn, en die tevens de buitenwereld laat zien wat het betekent om een democratie in het Midden-Oosten te zijn, zo werd gezegd..
Aan de andere kant werd ook benadrukt, dat de bruutheid van het radicale Hamas-regime en de ondergrondse terreurtunnels de Israëlische soldaten vaak geen andere keuze liet dan te handelen zoals zij hebben gehandeld. 'Hamas is een verschrikkelijke vijand, die in de afgelopen jaren nog verschrikkelijker is geworden, en daartegen moeten onze soldaten zich verdedigen' vertelde de gewaardeerde presentator Motti Kirschenbaum aan Channel 10 News. 'Dat er misschien fouten binnensluipen kan gebeuren, maar het is niet de strategie van het Israëlische leger om naar willekeur op Palestijnse burgers te schieten.'
Anderen zijn zelfs van mening dat het rapport Israël ook een dienst heeft bewezen, doordat het tussen de regels door laat zien hoe voorzichtig het leger is omgegaan met de Palestijnse burgerbevolking.
In dergelijke gevallen, waarin Israël direct kan worden geschaad, verbreken de buitenlandse media snel hun stilzwijgen. Maar niet wanneer de VN – voor het eerst – zoals vorige week vaststelt dat in de recente Gaza-oorlog Hamas VN-faciliteiten heeft misbruikt als wapenarsenaal.
Uit het ruim 200 pagina's dikke rapport vermeldden de buitenlandse media bijna alleen, dat de VN Israël verantwoordelijk stelde voor aanvallen op VN-faciliteiten in de Gazastrook.
Het feit dat Hamas VN-faciliteiten heeft gebruikt als wapenarsenaal en vanuit twee gebouwen van de VN-hulporganisatie zelfs op Israël heeft geschoten, wat onaanvaardbaar is, zoals VN secretaris-generaal Ban Ki-moon in een brief aan de VN-Veiligheidsraad verklaarde, werd in de buitenlandse media niet of nauwelijks vermeld.
Messiaanse Ethiopische Joden over de rellen.
Nadat de beelden van het in elkaar slaan van een Ethiopische soldaat door twee agenten rondgingen, volgden protesten tegen de dagelijkse vernedering en het racisme dat de Ethiopische bevolkingsgroep dagelijks ondervindt. Messiaanse Ethiopische leiders vroegen om begrip voor de protesten.
Duizenden Ethiopische Joden demonstreerden afgelopen week in Tel Aviv en Jeruzalem om te protesteren tegen racisme en vernedering, die zij volgens hen dagelijks in de Israëlische maatschappij ondervinden. De protesten werden aangewakkerd toen de beelden van een beveiligingscamera lieten zien hoe twee Israëlische politieagenten een Ethiopische IDF-soldaat sloegen.
'Het feit dat de politie een Ethiopische soldaat in elkaar heeft geslagen is zeer pijnlijk voor ons,' zei Shmuel Belay, een jonge leider in de groeiende Ethiopische Messiaanse gemeenschap in Israël. 'We zijn soldaten, wij zijn Israëli's en we moeten gelijk zijn. De politie zou nooit een soldaat op die manier slaan als hij blank was'.
De Israëlische president Reuven Rivlin erkent dat er een probleem is in de Israëlische maatschappij. 'De Ethiopische demonstranten in Jeruzalem en Tel Aviv hebben een open en ruwe wond in het hart van de Israëlische samenleving blootgelegd,' zei hij. 'De pijn komt van een gemeenschap die het uitschreeuwt over een gevoel van discriminatie, racisme en het ontbreken van een antwoord. We hebben gedwaald. We hebben niet genoeg gekeken en geluisterd. Onder de demonstranten in de straten zijn een aantal van onze beste zonen en dochters: excellente studenten, soldaten die in het leger dienden. Wij zijn hen antwoorden verschuldigd.'
Toen de protesten gewelddadiger werden, kwam de politie op volle kracht in actie en herstelde snel de orde met waterkanonnen, traangas en tientallen arrestaties. Velen bekritiseerden de protesten vanwege het geweld en verstoringen van de openbare orde, maar de Messiaanse Ethiopische leiders in Israël vroegen om begrip.
'Ik vraag om gebed voor de huidige situatie bij de Ethiopisch-Israëlische gemeenschap in het land in het licht van de recente incidenten van racisme en geweld, die dagelijks plaatsvinden in dit Heilige Land,' zei Avishalom Teklehaimanot, een Messiaanse Ethiopische pastor van Haifa. 'Ik ben bang dat de kloof en discriminatie van de Ethiopische-Israëlische gemeenschap toeneemt. Als u de mogelijkheid hebt om te helpen en te pleiten voor degenen die aan de ontvangende kant staan, en zich verzetten tegen dit racisme, doe dat alstublieft,' smeekte hij.
Volgens een nieuw onderzoek, dat in de afgelopen dagen is gepubliceerd, zou meer dan een derde (37%) van ouders jonger dan 29 jaar niet toestaan dat hun kinderen naar dezelfde school gaan als Ethiopische kinderen.
'Ik ben geschokt door de resultaten van dit onderzoek naar racisme tegen de Ethiopiërs in Israël. Ik schaam me voor dit land en van de mensen die hier wonen,' klaagde een Messiaanse leider uit Tel Aviv. 'Ik begin te begrijpen dat ze enig geweld moesten gebruiken tijdens de protesten. Het spijt me dat ik moet zeggen dat het Israëlische publiek pas na enig geweld begint aandacht te geven.'
Belay zegt dat zijn volk, de Ethiopiërs, ook meer moeten doen. 'Tijdens de protesten sprak niemand over het feit dat we deel uitmaken van deze natie. Ze praten alleen over racisme en ongelijkheid. Mijn volk moet iedereen laten zien dat we van Israël houden, dat we deel uitmaken van het Joodse volk en dat wij er trots op zijn om hier te zijn', zei hij.
De jonge Ethiopische gelovige vervolgde: 'Messiaanse Ethiopiërs hebben de neiging om bij elkaar te blijven in hun eigen groepen en niet te integreren met de rest van het land. Dat is een probleem dat we moeten corrigeren. Mijn zus en ik organiseerden een dag van de Ethiopische cultuur voor Messiaanse Joden in Jeruzalem. We zongen onze liederen in het Amhaars, toonden Ethiopische kunst, keken naar een film over Ethiopische immigratie en vertelden verhalen over onze terugkeer naar Sion. Dit is iets dat het ministerie van Onderwijs zou moeten doen om onze kinderen te helpen bij de integratie in de Israëlische samenleving.'
Meer dan 135.000 Ethiopische Joden wonen in Israël, ze zijn in twee golven geëmigreerd in 1984 en 1991. Maar ze hebben moeite om te integreren in de Israëlische samenleving; er zijn aanhoudende beschuldigingen van institutionele discriminatie.
Verenigde Naties nemen Israëlisch voorstel aan.
De Verenigde Naties hebben een Israëlisch voorstel ter bestrijding van drugsmisbruik aangenomen. De Commissie Verdovende Middelen stemde unaniem vóór het Israëlische initiatief.
De uitslag kwam als een verrassing, maar kan gezien worden als het resultaat van overtuigend diplomatiek werk. Het was de eerste keer dat een door Israël ontworpen resolutie werd aangenomen bij een commissie van de Verenigde Naties.
De resolutie dringt aan op betere toegang tot hulpverlening voor tieners die verslaafd zijn aan drugs. Bovendien moeten er nieuwe hulpprogramma’s ontwikkeld worden voor jongeren uit verschillende sociale milieus.
Ondanks de gebruikelijke vijandige houding ten opzichte van Israël binnen de VN, zet de Joodse staat zich actief in om een positieve bijdrage te leveren aan de wereldgemeenschap.
Israël redt gewonde Syrische terrorist het leven.
Toen Israëlische grenssoldaten op de Golanhoogten werd meegedeeld dat een zwaargewonde Syriër via de grensovergang bij Kuneitra naar Israël zou worden vervoerd, openden zij om humanitaire redenen de grens. De Israëlische commandant op de Golanhoogten liet weten, dat hij de Syrische contactpersoon aan de andere kant van de grens had gekend.
Israëlische militaire artsen ontvangen de gewonde bij de grensovergang om hem daar meteen te behandelen. Eerst werd het lichaam van de ernstig gewonde Syriër onderzocht, om er zeker van te zijn dat hij geen explosieven had verborgen. De Israëlische legerwoordvoerder publiceerde een video die liet zien hoe de Israëlische artsen de rebel behandelden. Nadat verpleegkundigen hem eerste hulp hadden verleend, werd hij naar het Israëlische ziekenhuis Ziv in Tsfat (Safat) in Galilea vervoerd.
Uit verschillende bronnen blijkt dat de Syriër lid is van de jihadistisch-salafistische Jabhat al-Nusra, dat is een tak van de terreurorganisatie Al-Qaida die tegen het regime van Assad in Syrië strijdt.
Op de Syrische Golanhoogten, die op slechts 40 kilometer ten zuidwesten van Damascus liggen, strijden de soennitische rebellen van Jabhat al-Nusra en de sjiitische terroristen van Hezbollah, die in deze regio het regime van Assad verdedigen, tegen elkaar. Het Israëlische leger volgt de gevechten aan de andere kant van de grens op de Golanhoogten aandachtig en verhinderde in de afgelopen weken herhaaldelijk pogingen van Hezbollah om Israël vanaf de Syrische kant aan te vallen en zo in het conflict te betrekken.
Een dag eerder kreeg het Israëlische leger van Syrische kant het verzoek, een Syrische vrouw te helpen bij een keizersnede. Israël stemde ermee in en wachtte bij de grensovergang met twee artsen en andere paramedici op de zwangere vrouw. Maar uiteindelijk werd de Israëli's verteld dat de moeder op weg naar Israël was bevallen van een gezonde baby. Dit zijn slechts een paar gevallen die worden gepubliceerd in de Israëlische media.
Ondanks gevaren en risico's helpt Israël zijn vijanden aan de Syrische kant. Ruim een jaar geleden zei professor Rafi Bi'er, de directeur-generaal van het Rambam ziekenhuis, tegen Israel Today: 'We behandelen iedereen die de deur van onze spoedeisende hulp binnenkomt. We kijken noch naar zijn herkomst noch zijn nationaliteit of godsdienst. We hebben de plicht om levens te redden en om de zieken te genezen.'
Toen we daarna in het Ziv-ziekenhuis met goedkeuring van de Israëlische geheime dienst een kwartier spraken met vier terroristen uit Syrië, prezen ze allemaal de behandeling in Israël. Toen we daarna vroegen of Israëli's net zo goed zou worden behandeld in Syrische ziekenhuizen, zeiden alle vier achter elkaar: 'Dat zou nooit mogelijk zijn. Moslims kennen geen genade, vijanden blijven vijanden!'