Israël vandaag - 22 mei 2015.
Israël getroffen door extreme hittegolf.
Momenteel lijden de Israëli's onder de eerste extreme hittegolf van het seizoen. Zondag stegen de temperaturen al sterk, en maandag worden in heel Israël temperaturen van ongeveer 40 graden Celsius verwacht. Waarmee Israël is getroffen door de eerste hittegolf van het seizoen.
De lucht wordt de komende dagen verzengend heet. Zo zijn de verwachte temperaturen op deze maandag voor Jeruzalem 35 graden, voor Tel Aviv 37 graden en voor Be'er Sheva en Eilat in het zuiden 42 graden Celsius.
Uit voorzorg heeft de brandweer- en reddingsdienst het aansteken van kampvuren verboden. Bij overtreding van het verbod dreigt strafrechtelijke vervolging.
De Israëlische ambulancedienst Magen David Adom heeft bovendien het publiek geadviseerd, voldoende water te drinken en activiteiten buiten en in de directe zon te vermijden. 'Ons team is voorbereid op mogelijke inzetten. Vooral kleine kinderen en senioren hebben prioriteit', zei de leider van Magen David Adom, Eli Bin.
Hoewel vanaf vrijdag frisser weer wordt verwacht, wordt voor volgende week verwacht dat opnieuw een hittegolf Israël zal treffen.
IDF helpt: Humanitaire hulp in rampgebieden.
Als landen door natuurrampen worden geteisterd, stuurt het Israëlische leger (IDF) regelmatig een delegatie om ter plaatse humanitaire hulp te verlenen. De delegatie bestaat voornamelijk uit reservisten van het opsporings- en reddingsteam, maar ook uit medisch personeel.
De afgelopen dertig jaar heeft de IDF in totaal 24 delegaties naar 22 landen uitgezonden.
Zo werd er bijvoorbeeld tweemaal een team naar de Filippijnen gestuurd. Toen de tyfoon Haiyan begin november 2013 grote delen van de eilandenstaat verwoestte, zond de IDF bijna 150 militairen en medisch personeel. In het veldhospitaal van de IDF werden meer dan 2600 patiënten behandeld, waarvan er 60 werden geopereerd. De Israëli's hielpen in totaal 36 aanstaande moeders bij de geboorte van hun kinderen. Al eerder, na de tropische storm Katsana, die vier jaar eerder Zuidoost-Azië trof, stuurde Israël een delegatie.
Ook toen Turkije in 2011 door een aardbeving werd getroffen, bood Israël zijn hulp aan. Na deze aanvankelijk te hebben afgewezen, stond Ankara de Israëlische troepen toe de Turkse manschappen te helpen bij het opsporen en bergen van bedolven mensen.
Andere gevallen waar hulp werd geboden, waren de tsunami in Japan (2011), de aardbeving op Haïti (2010), na overstromingen in Burkina Faso (2009) en de Balkangebieden (2014).
Toen Nepal op 25 april door een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter werd getroffen, stuurde Israël de op één na grootste delegatie. Onder de 250 manschappen bevonden zich speciaal geschoolde militairen, zoals opsporings- en reddingspersoneel, artsen en verder medisch personeel, die drie doelen beoogden: de opsporings- en bergingsacties te steunen, patiënten in het veldhospitaal te behandelen, en de inwoners van Nepal te helpen, aldus Yoram Larado, de leider van de humanitaire delegatie van de IDF in Nepal.
Toen de IDF Nepal medio mei weer verliet, had men meer dan 1600 patiënten behandeld en 85 merendeels levensreddende operaties verricht. Om in het veldhospitaal zo goed mogelijk te kunnen behandelen, was het team uitgerust met medische apparatuur zoals röntgenapparaten, laboratoria en operatieruimtes.
Ook een nieuw systeem voor een vereenvoudigde patiëntenregistratie werd voor het eerst ingezet. Bij binnenkomst van elke nieuwe patiënt werd er een foto van hem gemaakt en kreeg hij een streepjescode. Bij elke afdeling in het veldhospitaal waar de patiënt kwam, werd de streepjescode gescand. Zo kon de behandelende arts in een intern digitaal dossier in een keer alle medische informatie over de patiënt en zijn reeds ondergane behandelingen inzien. Met het systeem kon men ook zien wanneer een afdeling in het veldhospitaal te vol was.
Ook een Israëlische variant op CliniClowns maakte deel uit van het team. Dat zijn Israëlische kunstenaars die getraind zijn in het omgaan met patiënten in ziekenhuizen. Ook in Nepal konden zij het leed en de pijn van patiënten even verlichten en hun de kracht van het lachen teruggeven, toen zij met hun rode neuzen voor hun gezicht groten en kleinen met hun natuurlijke vrolijkheid aanstaken.
Zal minister Silvan Shalom vrede brengen?
De nieuwe Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Silvan Shalom (Likoed) zal de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de onderhandelingen met de Palestijnen en tevens voor de strategische dialoog met de VS. Daarmee vervangt Shalom de vorige minister van Justitie, Tzipi Livni, die in de afgelopen twee jaar geen doorbraak in de onderhandelingen met de Palestijnen heeft bereikt.
Israëls nieuwe en smalle rechts-religieuze regering is principieel tegen een tweestatenoplossing, zodat er geen verandering te verwachten is.
De Palestijnse leider Machmoud Abbas maakte in de Palestijnse media duidelijk, dat hij alleen met Israël zal onderhandelen als Israël zich houdt aan een aantal voorwaarden die Abbas ziet als voorwaarde voor de hervatting van de besprekingen. Deze voorwaarden omvatten onder meer de terugkeer naar de grenzen van 1967 en de stopzetting van alle bouwprojecten buiten de Groene Lijn, inclusief Oost-Jeruzalem.
Indien er een onderhandelingsproces zou beginnen, moeten de toekomstige grenzen binnen een periode van twee jaar worden vastgesteld. Israël zal echter nooit kunnen instemmen met de eis van Abbas, om terug te keren naar de grenzen van 1967.
'Ik denk niet dat er in het komende jaar een akkoord tussen Israël en de Palestijnen mogelijk is,' zei de Amerikaanse president Barack Obama in een televisie-interview met de Arabische zender Al-Arabiya. 'Israël heeft zijn legitieme zorgen over de veiligheid, daar is geen twijfel over mogelijk.' Maar hij maakte ook duidelijk dat hij naar een tweestatenoplossing streeft.
Daarnaast maakte de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken van de EU, Federica Mogherini, duidelijk dat de status quo tussen Israël en de Palestijnen geen optie is. 'De EU houdt vast aan een actieve taak in de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen', vertelde ze aan de ministers van Buitenlandse Zaken van een aantal EU-lidstaten, voordat ze morgen naar Israël reist.
Daarop lieten Israëlische functionarissen bekend maken, dat zij de EU met dergelijke verklaringen niet zullen toelaten tot de onderhandelingen.
Uit de Israëlische en Palestijnse media blijkt, dat er in de huidige situatie tussen beide volken geen effectieve doorbraak mogelijk is. 'Daar is het westen niet tevreden mee en het dringt de volken iets op, dat vanuit Israëlisch en Palestijns perspectief geen zin heeft', zei een hooggeplaatste bron in het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Israel Today.
In het Midden-Oosten speelt religie een belangrijke rol in het politieke conflict, omdat Joden en moslims in hun politieke systeem religie niet hebben gescheiden van de politiek, zoals dat het geval is in de Europese landen. 'Dit aspect wordt niet begrepen door het Westen, of gewoon genegeerd.'
Nieuwe regering-Netanyahu wil vrede met Arabieren.
De officiële richtlijnen van de nieuwe regering-Netanyahu, zoals vorige week voorgelegd aan de Knesset, benadrukken een verlangen naar vrede met de Palestijnen en andere Arabische buren, en tevens het waarborgen van de veiligheid en de nationale belangen van Israël.
'Het Joodse volk heeft het onbetwistbare recht op een soevereine staat in het Land van Israël, zijn nationale en historische thuisland,' staat in het document. 'De regering zal het diplomatieke proces bevorderen en streven naar het bereiken van een vredesovereenkomst met de Palestijnen en al onze buren, en tevens de veiligheid, historische en nationale belangen van Israël verdedigen.'
Netanyahu beloofde, dat elke overeenkomst die tijdens zijn regeerperiode wordt bereikt, aan de gehele Knesset ter goedkeuring zal worden voorgelegd voor de ondertekening.
Eind vorige week benoemde Netanyahu de Likoed-veteraan Silvan Shalom tot leider van de besprekingen met de Palestijnen, en herhaalde zijn hoop op hernieuwing van de vredesonderhandelingen in de zeer nabije toekomst.
Ondertussen citeerde Israel Radio functionarissen van de Palestijnse Autoriteit, die zeiden dat ze al hadden vastgesteld dat Netanyahu zelf niet geïnteresseerd is in vrede, en dat ze daarom niet eens de moeite nemen om Silvan Shalom te ontmoeten.
De Palestijnse leiders blijven een aantal voorwaarden stellen, waaraan moet worden voldaan voordat ze zelfs maar naar de onderhandelingstafel terugkeren.
De Palestijnen zijn ook verstoord door Netanyahu's verklaring over Jeruzalemdag, eerder deze week, dat de oude stad nooit meer zal worden verdeeld. De Palestijnse Autoriteit benadrukt dat het nooit een vredesakkoord zal ondertekenen, dat geen controle over de oostelijke helft van Jeruzalem omvat.
Toeristenkaarten tonen Heilig Land zonder Israël.
De Japanse overheid heeft onlangs een Palestijnse toeristische brochure gepubliceerd, waarin het land Israël niet wordt genoemd. Het bestaan van Israël is gewoon genegeerd en Israëlische nederzettingen zijn aangegeven met Arabische namen.
'Dit is niet de eerste keer dat buitenlandse toeristische brochures Israël om politieke redenen weglaten', zei de Israëlische journalist David Bedein, die zich al jaren bezighoudt met dit probleem. 'In Duitsland heeft de regering een brochure over het Palestijnse recht op terugkeer gefinancierd, waarin het land Israël is geschrapt. Hetzelfde heeft zich herhaald in Spanje, en zelfs in de Verenigde Staten'.
Enerzijds bepleit Japan - net als andere landen - de invoering van een tweestatenoplossing, maar anderzijds laat het de Staat Israël weg op kaarten en andere brochures. Een Heilig Land zonder Israël, alleen Palestina.
Inmiddels heeft David Bedein van de Japanse ambassade een antwoord geëist, wat de reden is waarom Japan in zijn recente toeristische brochure alleen aandacht schenkt aan Palestina en de Joodse Staat Israël heeft weggelaten.
Daarnaast financieren Europese landen zoals Finland en Nederland de Palestijnse schoolboeken, waarin in de tekst wordt opgeroepen tot de vernietiging van Israël en dit land op de landkaarten niet bestaat. Hoewel deze twee landen voorstander zijn van een tweestatenoplossing, wordt Israël in deze publicaties niet vermeld.
Indien Israël zich zo zou gedragen en in zijn toeristische brochures of schoolboeken zo zou ophitsen tegen de Palestijnse bevolking, zoals de Palestijnen officieel tegen Israël doen, dan was er ongetwijfeld fel verzet gekomen van de EU.
'In de Oude Stad van Jeruzalem worden Palestijnse toeristische boekjes verspreid, die werden gefinancierd door de Europeanen en die publiekelijk aanzetten tegen Israël. Het Israëlische Ministerie van Toerisme heeft deze boeken op onverklaarbare wijze goedgekeurd', vertelde Bedein. 'Ik hoop dat de nieuwe regering daar een einde aan maakt.'
Livni: Netanyahu hield verkiezing voor controle over media.
De vroegere minister van Justitie, Tzipi Livni, heeft premier Benjamin Netanyahu verweten, dat hij de nieuwe verkiezingen liet houden om de democratie in het land te verzwakken en het medialandschap onder controle te krijgen.
De verkiezingen vonden volgens Livni vooral plaats vanwege een wetsontwerp tegen de gratis en aan Netanyahu’s kant staande krant Yisrael Hayom, die de bijnaam 'Bibiton' kreeg (Bibi is Netanyahu's bijnaam, Iton is het Hebreeuwse woord voor krant).
Livni, lid van de partij Zionistische Unie, stelde in de ochtenduitzending van dinsdagochtend van de Legerradio, dat Netanyahu’s Likoedpartij in de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen slechts twee belangrijke eisen had voor de toekomstige regeringspartijen: 'Het enige dat Likoed voor een coalitieafspraak belangrijk achtte, was de media te beheersen en het Hooggerechtshof te verzwakken.'
'De enige middelen om een dictatuur te voorkomen zijn het Hooggerechtshof en de media, daar beide oog houden op de democratie en deze bewaken,' zette Livni uiteen. 'Zodra Netanyahu de media onder controle heeft, kan hij bepalen wat de Israëliërs vinden. Dat is de methode van leiders die langzaam de democratie in hun land ondermijnen.'
Livni’s uitspraken zijn in zoverre verbazingwekkend, dat veel van de Israëlische media Netanyahu verschillende malen hebben aangevallen en haar af en toe zelfs een vooroordeel tegen Netanyahu werd verweten. Desondanks heeft Netanyahu onlangs besloten, de strenge juridische hindernissen tegen het links-georiënteerde Channel 10 te handhaven. De huidige juridische regeling, die Netanyahu als minister van Financiën invoerde, bepaalt dat de zender de komende twee tot drie jaar ten minste 16,8 miljoen shekel (3,8 miljoen euro) moet opbrengen om zijn licentie te verlengen.
Hooggerechtshof
De pasbenoemde minister van Justitie Ayelet Shaked (Het Joodse Huis) heeft al aangekondigd, de macht van het Hooggerechtshof te willen beperken. Naar haar mening heeft het Hooggerechtshof momenteel te veel macht, die het haar mogelijk maakt wetten in te trekken die door de Knesset reeds zijn geratificeerd.
Terreuraanval op agenten in Jeruzalem.
Weer heeft een terrorist zijn auto gebruikt om een aanslag in Jeruzalem uit te voeren. Vanmorgen heeft een automobilist bij de Atur kruising bij de Jeruzalemse Olijfberg twee politieagenten aangereden. De terrorist werd door de politie neergeschoten en is in kritieke toestand.
Ambulances die erheen snelden werden door de Arabische bewoners bekogeld met stenen. De twee aangevallen politieagenten raakten lichtgewond en zijn momenteel onder medische behandeling.
Slechts een week geleden werden vier studenten in Gush Etzion aangereden door een auto en raakten daardoor verwond.
Deze aanvallen door particuliere auto's, die op ieder moment kunnen plaatsvinden en onvoorspelbaar zijn, vormen een efficiënt wapen in de handen van de Palestijnen, die zo angst verspreiden onder de Joodse bevolking van Israël.
Netanyahu bereid tot oprichting van Palestijnse Staat.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag duidelijk verklaard, dat hij de oprichting van een Palestijnse Arabische Staat steunt, als deze het resultaat is van een bilaterale overeenkomst om het huidige conflict te beëindigen.
'Ik sta niet achter een eenstaatoplossing - Ik geloof totaal niet dat dit een oplossing is,' zei de Israëlische leider. 'Ik steun de visie van twee Staten voor twee volken - een gedemilitariseerde Palestijnse Staat die de Joodse Staat erkent.'
De premier maakte de opmerkingen kort voor de ontmoeting met de bezoekende buitenlandchef van de Europese Unie Federica Mogherini (foto). Netanyahu zei dat hij 'er naar uitkijkt om met haar te bespreken op welke manier we die visie op een praktische, veilige en verantwoorde manier bevorderen.'
Naar aanleiding van de recente Israëlische landelijke verkiezingen lieten Europese en Amerikaanse leiders luid hun bezorgdheid horen over Netanyahu's campagne-retoriek, die stelde de Israëlische leider het toestaan van de oprichting van een Palestijnse Staat weinig gerechtvaardigd vond.
Op donderdag had de Israëlische president Re'oeven Rivlin ook een ontmoeting met Mogherini en hij wees er op dat 'de hele wereld heeft gehoord' dat Netanyahu zich verplicht tot de tweestaten-oplossing, en stelde dat er geen twijfel meer behoort te zijn aan Israëls streven naar vrede.
De officiële richtlijnen voor Netanyahu's nieuwe regering roepen in feite op tot voortzetting van de inspanningen voor vrede met de Palestijnen en al Israëls buren, en tevens tot het waarborgen van de veiligheid en de nationale belangen van Israël.
Het gevaar bestaat dat de Westerse mogendheden nu, alweer, zullen proberen het vredesproces op te jagen, en daarbij de voortdurende Palestijnse onverzoenlijkheid en schendingen te negeren, wat óf tot het weer afbreken van de besprekingen zal leiden, óf – wat verontrustender is – een allesomvattende overeenkomst die de toekomst van Israël in gevaar brengt
Franse media meldden inderdaad deze week, dat Parijs al snel een nieuw voorstel zal indienen voor het vredesproces met een deadline van 18 maanden, waarna Frankrijk dreigde eenzijdig een 'Staat Palestina' te erkennen, indien er geen overeenstemming is bereikt.
Israel sluit wapencontracten met VS en India.
Israël staat op het punt twee uitgebreide wapendeals af te sluiten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de verkoop van wapens ter waarde van 1,9 miljard dollar aan Israël goedgekeurd. Alleen het Congres moet de verkoop nog goedkeuren.
Tot de bewapening behoort ook bunkerbustermunitie Het tijdstip van de deal doet vermoeden dat de Amerikanen Israëls vrees met betrekking tot de nucleaire overeenkomst met Iran willen verzachten. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken stelde woensdag echter duidelijk, dat de handel met Washington los staat van de onderhandelingen met Iran. 'De deal bewijst eens te meer hoe nauw en sterk de betrekkingen tussen de VS en Israël zijn,' aldus een verklaring van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het te leveren wapenpakket omvat onder meer 3000 Hellfire-raketten voor de helikopters van de Israëlische luchtmacht. Tijdens de operatie Sterke Rots (de Gaza-oorlog) hadden de VS vanwege hun afkeuring van deze oorlog de levering van de raketten voorlopig aangehouden.
Verder zal het pakket precisiewapens, zoals GPS- en lasergeleide bommen en raketten, bevatten.
'De Verenigde Staten hebben zich verplicht tot de veiligheid van Israël,' heette het in een verklaring van het Pentagon. 'Het is in het nationale belang van de VS, Israël bij te staan in het ontwikkelen en in stand houden van zijn mogelijkheden voor een sterke en inzetbare zelfverdediging. Israël, dat dit soort munitie reeds ter beschikking heeft, zal geen problemen hebben de extra munitie in zijn gewapende strijdmacht op te nemen. De voorgestelde wapenverkoop zal niet leiden tot een fundamentele verandering van het militaire evenwicht in de regio.'
Een tweede wapendeal is aangekondigd, tussen Israël en India. Volgens de Indiase krant Times of India staan beide landen kort voor de ondertekening van de contracten. In dit geval is het Israël dat India wapens levert. Volgens de krant zal India
Netanyahu blokkeert weren Palestijnen uit autobussen.
Vormen Palestijnen in bussen die hoofdzakelijk door Joodse pioniers worden gebruikt, een veiligheidsrisico? De oude en nieuwe minister van Defensie, Moshe Ya’alon, is hiervan overtuigd en kondigde daarom een proef aan: Drie maanden lang zouden Palestijnen op de zogenaamde Westelijke Jordaanoever uit Joodse bussen geweerd moeten worden.
Toen deze plannen bekend werden gemaakt, leidden zij zowel binnen als buiten het Heilige Land tot een kreet van verontwaardiging. Premier Netanyahu trok daarom meteen aan de noodrem en stopte het plan.
Veel Palestijnen wonen in Judea en Samaria, de gebieden onder de Palestijnse Autoriteit. Zij werken echter in Israël, en op de heenweg moeten zij langs verschillende controlepunten. De Palestijnen komen daar meestal met bussen, waarin ook Joodse pioniers reizen. Die zijn steeds vaker bang om tijdens de reis slachtoffer van terreuraanslagen te worden. De afgelopen maanden waren er verschillende keren aanslagen op bussen, variërend van stenengooien tot aanvallen met messen, en een mislukte bomaanslag.
Minister Ya’alon van Defensie wilde dit probleem nu oplossen door alle Palestijnen in de zogenaamde 'bezette gebieden' te verbieden nog met Israëlische bussen te reizen. Zij zouden daardoor gedwongen zijn over te stappen naar uitsluitend Palestijnse bussen. Daardoor zouden zij langer onderweg zijn, en velen zouden verschillende keren moeten overstappen, of gaan liften.
Ya’alons plan veroorzaakte meteen de nodige deining – uitgerekend toen de EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini in Jeruzalem werd verwacht voor gesprekken over het aanstaande vredesproces. De afwijzing klonk in het gehele politieke spectrum.
President Re'oeven Rivlin noemde de geplande scheiding onvoorstelbaar.
De voormalige minister van Binnenlandse Zaken Gideon Sa’ar verklaarde dat het plan het beeld van Israël in het buitenland zou beschadigen.
Oppositieleider Isa'ac Herzog geselde het initiatief als 'vernedering' en vreesde dat de verbanning wereldwijd de haat tegen Israël zal doen opvlammen.
Zehava Galon van de linkse partij Meretz onderstreepte dat een etnische scheiding in een democratische Staat onacceptabel is: 'Zo ziet apartheid eruit.'
Met zijn veto – slechts enkele uren nadat de het ministerie van Defensie het plan publiceerde – heeft Netanyahu echter de toorn van vele Joodse Israëli's over zich afgeroepen. Zij klagen dat de Staat hen niet voldoende beschermt tegen gewelddadige Palestijnse fanatici. Gershon Mesika van Shomron Regional Council herinnerde aan de jongste terreuraanvallen. 'Wanner de volgende aanslag in Tel Aviv plaatsvindt, zullen we aan deze dag denken waarop, dank zij links, een uiterst belangrijke beslissing voor de veiligheid van de burgers van Israël weer werd teruggedraaid.' Zuur reageerde ook de plaatsvervangende minister van Defensie Eli Ben-Dahan. Hij sprak van 1500 Joden die de afgelopen jaren moesten sterven 'alleen omdat er mensen zijn die ernaar verlangen Joden om het leven te brengen.'
Uit: "Israël Today" en www.dirkvangenderen.nl
Momenteel lijden de Israëli's onder de eerste extreme hittegolf van het seizoen. Zondag stegen de temperaturen al sterk, en maandag worden in heel Israël temperaturen van ongeveer 40 graden Celsius verwacht. Waarmee Israël is getroffen door de eerste hittegolf van het seizoen.
De lucht wordt de komende dagen verzengend heet. Zo zijn de verwachte temperaturen op deze maandag voor Jeruzalem 35 graden, voor Tel Aviv 37 graden en voor Be'er Sheva en Eilat in het zuiden 42 graden Celsius.
Uit voorzorg heeft de brandweer- en reddingsdienst het aansteken van kampvuren verboden. Bij overtreding van het verbod dreigt strafrechtelijke vervolging.
De Israëlische ambulancedienst Magen David Adom heeft bovendien het publiek geadviseerd, voldoende water te drinken en activiteiten buiten en in de directe zon te vermijden. 'Ons team is voorbereid op mogelijke inzetten. Vooral kleine kinderen en senioren hebben prioriteit', zei de leider van Magen David Adom, Eli Bin.
Hoewel vanaf vrijdag frisser weer wordt verwacht, wordt voor volgende week verwacht dat opnieuw een hittegolf Israël zal treffen.
IDF helpt: Humanitaire hulp in rampgebieden.
Als landen door natuurrampen worden geteisterd, stuurt het Israëlische leger (IDF) regelmatig een delegatie om ter plaatse humanitaire hulp te verlenen. De delegatie bestaat voornamelijk uit reservisten van het opsporings- en reddingsteam, maar ook uit medisch personeel.
De afgelopen dertig jaar heeft de IDF in totaal 24 delegaties naar 22 landen uitgezonden.
Zo werd er bijvoorbeeld tweemaal een team naar de Filippijnen gestuurd. Toen de tyfoon Haiyan begin november 2013 grote delen van de eilandenstaat verwoestte, zond de IDF bijna 150 militairen en medisch personeel. In het veldhospitaal van de IDF werden meer dan 2600 patiënten behandeld, waarvan er 60 werden geopereerd. De Israëli's hielpen in totaal 36 aanstaande moeders bij de geboorte van hun kinderen. Al eerder, na de tropische storm Katsana, die vier jaar eerder Zuidoost-Azië trof, stuurde Israël een delegatie.
Ook toen Turkije in 2011 door een aardbeving werd getroffen, bood Israël zijn hulp aan. Na deze aanvankelijk te hebben afgewezen, stond Ankara de Israëlische troepen toe de Turkse manschappen te helpen bij het opsporen en bergen van bedolven mensen.
Andere gevallen waar hulp werd geboden, waren de tsunami in Japan (2011), de aardbeving op Haïti (2010), na overstromingen in Burkina Faso (2009) en de Balkangebieden (2014).
Toen Nepal op 25 april door een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter werd getroffen, stuurde Israël de op één na grootste delegatie. Onder de 250 manschappen bevonden zich speciaal geschoolde militairen, zoals opsporings- en reddingspersoneel, artsen en verder medisch personeel, die drie doelen beoogden: de opsporings- en bergingsacties te steunen, patiënten in het veldhospitaal te behandelen, en de inwoners van Nepal te helpen, aldus Yoram Larado, de leider van de humanitaire delegatie van de IDF in Nepal.
Toen de IDF Nepal medio mei weer verliet, had men meer dan 1600 patiënten behandeld en 85 merendeels levensreddende operaties verricht. Om in het veldhospitaal zo goed mogelijk te kunnen behandelen, was het team uitgerust met medische apparatuur zoals röntgenapparaten, laboratoria en operatieruimtes.
Ook een nieuw systeem voor een vereenvoudigde patiëntenregistratie werd voor het eerst ingezet. Bij binnenkomst van elke nieuwe patiënt werd er een foto van hem gemaakt en kreeg hij een streepjescode. Bij elke afdeling in het veldhospitaal waar de patiënt kwam, werd de streepjescode gescand. Zo kon de behandelende arts in een intern digitaal dossier in een keer alle medische informatie over de patiënt en zijn reeds ondergane behandelingen inzien. Met het systeem kon men ook zien wanneer een afdeling in het veldhospitaal te vol was.
Ook een Israëlische variant op CliniClowns maakte deel uit van het team. Dat zijn Israëlische kunstenaars die getraind zijn in het omgaan met patiënten in ziekenhuizen. Ook in Nepal konden zij het leed en de pijn van patiënten even verlichten en hun de kracht van het lachen teruggeven, toen zij met hun rode neuzen voor hun gezicht groten en kleinen met hun natuurlijke vrolijkheid aanstaken.
Zal minister Silvan Shalom vrede brengen?
De nieuwe Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Silvan Shalom (Likoed) zal de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de onderhandelingen met de Palestijnen en tevens voor de strategische dialoog met de VS. Daarmee vervangt Shalom de vorige minister van Justitie, Tzipi Livni, die in de afgelopen twee jaar geen doorbraak in de onderhandelingen met de Palestijnen heeft bereikt.
Israëls nieuwe en smalle rechts-religieuze regering is principieel tegen een tweestatenoplossing, zodat er geen verandering te verwachten is.
De Palestijnse leider Machmoud Abbas maakte in de Palestijnse media duidelijk, dat hij alleen met Israël zal onderhandelen als Israël zich houdt aan een aantal voorwaarden die Abbas ziet als voorwaarde voor de hervatting van de besprekingen. Deze voorwaarden omvatten onder meer de terugkeer naar de grenzen van 1967 en de stopzetting van alle bouwprojecten buiten de Groene Lijn, inclusief Oost-Jeruzalem.
Indien er een onderhandelingsproces zou beginnen, moeten de toekomstige grenzen binnen een periode van twee jaar worden vastgesteld. Israël zal echter nooit kunnen instemmen met de eis van Abbas, om terug te keren naar de grenzen van 1967.
'Ik denk niet dat er in het komende jaar een akkoord tussen Israël en de Palestijnen mogelijk is,' zei de Amerikaanse president Barack Obama in een televisie-interview met de Arabische zender Al-Arabiya. 'Israël heeft zijn legitieme zorgen over de veiligheid, daar is geen twijfel over mogelijk.' Maar hij maakte ook duidelijk dat hij naar een tweestatenoplossing streeft.
Daarnaast maakte de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken van de EU, Federica Mogherini, duidelijk dat de status quo tussen Israël en de Palestijnen geen optie is. 'De EU houdt vast aan een actieve taak in de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen', vertelde ze aan de ministers van Buitenlandse Zaken van een aantal EU-lidstaten, voordat ze morgen naar Israël reist.
Daarop lieten Israëlische functionarissen bekend maken, dat zij de EU met dergelijke verklaringen niet zullen toelaten tot de onderhandelingen.
Uit de Israëlische en Palestijnse media blijkt, dat er in de huidige situatie tussen beide volken geen effectieve doorbraak mogelijk is. 'Daar is het westen niet tevreden mee en het dringt de volken iets op, dat vanuit Israëlisch en Palestijns perspectief geen zin heeft', zei een hooggeplaatste bron in het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Israel Today.
In het Midden-Oosten speelt religie een belangrijke rol in het politieke conflict, omdat Joden en moslims in hun politieke systeem religie niet hebben gescheiden van de politiek, zoals dat het geval is in de Europese landen. 'Dit aspect wordt niet begrepen door het Westen, of gewoon genegeerd.'
Nieuwe regering-Netanyahu wil vrede met Arabieren.
De officiële richtlijnen van de nieuwe regering-Netanyahu, zoals vorige week voorgelegd aan de Knesset, benadrukken een verlangen naar vrede met de Palestijnen en andere Arabische buren, en tevens het waarborgen van de veiligheid en de nationale belangen van Israël.
'Het Joodse volk heeft het onbetwistbare recht op een soevereine staat in het Land van Israël, zijn nationale en historische thuisland,' staat in het document. 'De regering zal het diplomatieke proces bevorderen en streven naar het bereiken van een vredesovereenkomst met de Palestijnen en al onze buren, en tevens de veiligheid, historische en nationale belangen van Israël verdedigen.'
Netanyahu beloofde, dat elke overeenkomst die tijdens zijn regeerperiode wordt bereikt, aan de gehele Knesset ter goedkeuring zal worden voorgelegd voor de ondertekening.
Eind vorige week benoemde Netanyahu de Likoed-veteraan Silvan Shalom tot leider van de besprekingen met de Palestijnen, en herhaalde zijn hoop op hernieuwing van de vredesonderhandelingen in de zeer nabije toekomst.
Ondertussen citeerde Israel Radio functionarissen van de Palestijnse Autoriteit, die zeiden dat ze al hadden vastgesteld dat Netanyahu zelf niet geïnteresseerd is in vrede, en dat ze daarom niet eens de moeite nemen om Silvan Shalom te ontmoeten.
De Palestijnse leiders blijven een aantal voorwaarden stellen, waaraan moet worden voldaan voordat ze zelfs maar naar de onderhandelingstafel terugkeren.
De Palestijnen zijn ook verstoord door Netanyahu's verklaring over Jeruzalemdag, eerder deze week, dat de oude stad nooit meer zal worden verdeeld. De Palestijnse Autoriteit benadrukt dat het nooit een vredesakkoord zal ondertekenen, dat geen controle over de oostelijke helft van Jeruzalem omvat.
Toeristenkaarten tonen Heilig Land zonder Israël.
De Japanse overheid heeft onlangs een Palestijnse toeristische brochure gepubliceerd, waarin het land Israël niet wordt genoemd. Het bestaan van Israël is gewoon genegeerd en Israëlische nederzettingen zijn aangegeven met Arabische namen.
'Dit is niet de eerste keer dat buitenlandse toeristische brochures Israël om politieke redenen weglaten', zei de Israëlische journalist David Bedein, die zich al jaren bezighoudt met dit probleem. 'In Duitsland heeft de regering een brochure over het Palestijnse recht op terugkeer gefinancierd, waarin het land Israël is geschrapt. Hetzelfde heeft zich herhaald in Spanje, en zelfs in de Verenigde Staten'.
Enerzijds bepleit Japan - net als andere landen - de invoering van een tweestatenoplossing, maar anderzijds laat het de Staat Israël weg op kaarten en andere brochures. Een Heilig Land zonder Israël, alleen Palestina.
Inmiddels heeft David Bedein van de Japanse ambassade een antwoord geëist, wat de reden is waarom Japan in zijn recente toeristische brochure alleen aandacht schenkt aan Palestina en de Joodse Staat Israël heeft weggelaten.
Daarnaast financieren Europese landen zoals Finland en Nederland de Palestijnse schoolboeken, waarin in de tekst wordt opgeroepen tot de vernietiging van Israël en dit land op de landkaarten niet bestaat. Hoewel deze twee landen voorstander zijn van een tweestatenoplossing, wordt Israël in deze publicaties niet vermeld.
Indien Israël zich zo zou gedragen en in zijn toeristische brochures of schoolboeken zo zou ophitsen tegen de Palestijnse bevolking, zoals de Palestijnen officieel tegen Israël doen, dan was er ongetwijfeld fel verzet gekomen van de EU.
'In de Oude Stad van Jeruzalem worden Palestijnse toeristische boekjes verspreid, die werden gefinancierd door de Europeanen en die publiekelijk aanzetten tegen Israël. Het Israëlische Ministerie van Toerisme heeft deze boeken op onverklaarbare wijze goedgekeurd', vertelde Bedein. 'Ik hoop dat de nieuwe regering daar een einde aan maakt.'
Livni: Netanyahu hield verkiezing voor controle over media.
De vroegere minister van Justitie, Tzipi Livni, heeft premier Benjamin Netanyahu verweten, dat hij de nieuwe verkiezingen liet houden om de democratie in het land te verzwakken en het medialandschap onder controle te krijgen.
De verkiezingen vonden volgens Livni vooral plaats vanwege een wetsontwerp tegen de gratis en aan Netanyahu’s kant staande krant Yisrael Hayom, die de bijnaam 'Bibiton' kreeg (Bibi is Netanyahu's bijnaam, Iton is het Hebreeuwse woord voor krant).
Livni, lid van de partij Zionistische Unie, stelde in de ochtenduitzending van dinsdagochtend van de Legerradio, dat Netanyahu’s Likoedpartij in de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen slechts twee belangrijke eisen had voor de toekomstige regeringspartijen: 'Het enige dat Likoed voor een coalitieafspraak belangrijk achtte, was de media te beheersen en het Hooggerechtshof te verzwakken.'
'De enige middelen om een dictatuur te voorkomen zijn het Hooggerechtshof en de media, daar beide oog houden op de democratie en deze bewaken,' zette Livni uiteen. 'Zodra Netanyahu de media onder controle heeft, kan hij bepalen wat de Israëliërs vinden. Dat is de methode van leiders die langzaam de democratie in hun land ondermijnen.'
Livni’s uitspraken zijn in zoverre verbazingwekkend, dat veel van de Israëlische media Netanyahu verschillende malen hebben aangevallen en haar af en toe zelfs een vooroordeel tegen Netanyahu werd verweten. Desondanks heeft Netanyahu onlangs besloten, de strenge juridische hindernissen tegen het links-georiënteerde Channel 10 te handhaven. De huidige juridische regeling, die Netanyahu als minister van Financiën invoerde, bepaalt dat de zender de komende twee tot drie jaar ten minste 16,8 miljoen shekel (3,8 miljoen euro) moet opbrengen om zijn licentie te verlengen.
Hooggerechtshof
De pasbenoemde minister van Justitie Ayelet Shaked (Het Joodse Huis) heeft al aangekondigd, de macht van het Hooggerechtshof te willen beperken. Naar haar mening heeft het Hooggerechtshof momenteel te veel macht, die het haar mogelijk maakt wetten in te trekken die door de Knesset reeds zijn geratificeerd.
Terreuraanval op agenten in Jeruzalem.
Weer heeft een terrorist zijn auto gebruikt om een aanslag in Jeruzalem uit te voeren. Vanmorgen heeft een automobilist bij de Atur kruising bij de Jeruzalemse Olijfberg twee politieagenten aangereden. De terrorist werd door de politie neergeschoten en is in kritieke toestand.
Ambulances die erheen snelden werden door de Arabische bewoners bekogeld met stenen. De twee aangevallen politieagenten raakten lichtgewond en zijn momenteel onder medische behandeling.
Slechts een week geleden werden vier studenten in Gush Etzion aangereden door een auto en raakten daardoor verwond.
Deze aanvallen door particuliere auto's, die op ieder moment kunnen plaatsvinden en onvoorspelbaar zijn, vormen een efficiënt wapen in de handen van de Palestijnen, die zo angst verspreiden onder de Joodse bevolking van Israël.
Netanyahu bereid tot oprichting van Palestijnse Staat.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag duidelijk verklaard, dat hij de oprichting van een Palestijnse Arabische Staat steunt, als deze het resultaat is van een bilaterale overeenkomst om het huidige conflict te beëindigen.
'Ik sta niet achter een eenstaatoplossing - Ik geloof totaal niet dat dit een oplossing is,' zei de Israëlische leider. 'Ik steun de visie van twee Staten voor twee volken - een gedemilitariseerde Palestijnse Staat die de Joodse Staat erkent.'
De premier maakte de opmerkingen kort voor de ontmoeting met de bezoekende buitenlandchef van de Europese Unie Federica Mogherini (foto). Netanyahu zei dat hij 'er naar uitkijkt om met haar te bespreken op welke manier we die visie op een praktische, veilige en verantwoorde manier bevorderen.'
Naar aanleiding van de recente Israëlische landelijke verkiezingen lieten Europese en Amerikaanse leiders luid hun bezorgdheid horen over Netanyahu's campagne-retoriek, die stelde de Israëlische leider het toestaan van de oprichting van een Palestijnse Staat weinig gerechtvaardigd vond.
Op donderdag had de Israëlische president Re'oeven Rivlin ook een ontmoeting met Mogherini en hij wees er op dat 'de hele wereld heeft gehoord' dat Netanyahu zich verplicht tot de tweestaten-oplossing, en stelde dat er geen twijfel meer behoort te zijn aan Israëls streven naar vrede.
De officiële richtlijnen voor Netanyahu's nieuwe regering roepen in feite op tot voortzetting van de inspanningen voor vrede met de Palestijnen en al Israëls buren, en tevens tot het waarborgen van de veiligheid en de nationale belangen van Israël.
Het gevaar bestaat dat de Westerse mogendheden nu, alweer, zullen proberen het vredesproces op te jagen, en daarbij de voortdurende Palestijnse onverzoenlijkheid en schendingen te negeren, wat óf tot het weer afbreken van de besprekingen zal leiden, óf – wat verontrustender is – een allesomvattende overeenkomst die de toekomst van Israël in gevaar brengt
Franse media meldden inderdaad deze week, dat Parijs al snel een nieuw voorstel zal indienen voor het vredesproces met een deadline van 18 maanden, waarna Frankrijk dreigde eenzijdig een 'Staat Palestina' te erkennen, indien er geen overeenstemming is bereikt.
Israel sluit wapencontracten met VS en India.
Israël staat op het punt twee uitgebreide wapendeals af te sluiten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de verkoop van wapens ter waarde van 1,9 miljard dollar aan Israël goedgekeurd. Alleen het Congres moet de verkoop nog goedkeuren.
Tot de bewapening behoort ook bunkerbustermunitie Het tijdstip van de deal doet vermoeden dat de Amerikanen Israëls vrees met betrekking tot de nucleaire overeenkomst met Iran willen verzachten. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken stelde woensdag echter duidelijk, dat de handel met Washington los staat van de onderhandelingen met Iran. 'De deal bewijst eens te meer hoe nauw en sterk de betrekkingen tussen de VS en Israël zijn,' aldus een verklaring van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het te leveren wapenpakket omvat onder meer 3000 Hellfire-raketten voor de helikopters van de Israëlische luchtmacht. Tijdens de operatie Sterke Rots (de Gaza-oorlog) hadden de VS vanwege hun afkeuring van deze oorlog de levering van de raketten voorlopig aangehouden.
Verder zal het pakket precisiewapens, zoals GPS- en lasergeleide bommen en raketten, bevatten.
'De Verenigde Staten hebben zich verplicht tot de veiligheid van Israël,' heette het in een verklaring van het Pentagon. 'Het is in het nationale belang van de VS, Israël bij te staan in het ontwikkelen en in stand houden van zijn mogelijkheden voor een sterke en inzetbare zelfverdediging. Israël, dat dit soort munitie reeds ter beschikking heeft, zal geen problemen hebben de extra munitie in zijn gewapende strijdmacht op te nemen. De voorgestelde wapenverkoop zal niet leiden tot een fundamentele verandering van het militaire evenwicht in de regio.'
Een tweede wapendeal is aangekondigd, tussen Israël en India. Volgens de Indiase krant Times of India staan beide landen kort voor de ondertekening van de contracten. In dit geval is het Israël dat India wapens levert. Volgens de krant zal India
Netanyahu blokkeert weren Palestijnen uit autobussen.
Vormen Palestijnen in bussen die hoofdzakelijk door Joodse pioniers worden gebruikt, een veiligheidsrisico? De oude en nieuwe minister van Defensie, Moshe Ya’alon, is hiervan overtuigd en kondigde daarom een proef aan: Drie maanden lang zouden Palestijnen op de zogenaamde Westelijke Jordaanoever uit Joodse bussen geweerd moeten worden.
Toen deze plannen bekend werden gemaakt, leidden zij zowel binnen als buiten het Heilige Land tot een kreet van verontwaardiging. Premier Netanyahu trok daarom meteen aan de noodrem en stopte het plan.
Veel Palestijnen wonen in Judea en Samaria, de gebieden onder de Palestijnse Autoriteit. Zij werken echter in Israël, en op de heenweg moeten zij langs verschillende controlepunten. De Palestijnen komen daar meestal met bussen, waarin ook Joodse pioniers reizen. Die zijn steeds vaker bang om tijdens de reis slachtoffer van terreuraanslagen te worden. De afgelopen maanden waren er verschillende keren aanslagen op bussen, variërend van stenengooien tot aanvallen met messen, en een mislukte bomaanslag.
Minister Ya’alon van Defensie wilde dit probleem nu oplossen door alle Palestijnen in de zogenaamde 'bezette gebieden' te verbieden nog met Israëlische bussen te reizen. Zij zouden daardoor gedwongen zijn over te stappen naar uitsluitend Palestijnse bussen. Daardoor zouden zij langer onderweg zijn, en velen zouden verschillende keren moeten overstappen, of gaan liften.
Ya’alons plan veroorzaakte meteen de nodige deining – uitgerekend toen de EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini in Jeruzalem werd verwacht voor gesprekken over het aanstaande vredesproces. De afwijzing klonk in het gehele politieke spectrum.
President Re'oeven Rivlin noemde de geplande scheiding onvoorstelbaar.
De voormalige minister van Binnenlandse Zaken Gideon Sa’ar verklaarde dat het plan het beeld van Israël in het buitenland zou beschadigen.
Oppositieleider Isa'ac Herzog geselde het initiatief als 'vernedering' en vreesde dat de verbanning wereldwijd de haat tegen Israël zal doen opvlammen.
Zehava Galon van de linkse partij Meretz onderstreepte dat een etnische scheiding in een democratische Staat onacceptabel is: 'Zo ziet apartheid eruit.'
Met zijn veto – slechts enkele uren nadat de het ministerie van Defensie het plan publiceerde – heeft Netanyahu echter de toorn van vele Joodse Israëli's over zich afgeroepen. Zij klagen dat de Staat hen niet voldoende beschermt tegen gewelddadige Palestijnse fanatici. Gershon Mesika van Shomron Regional Council herinnerde aan de jongste terreuraanvallen. 'Wanner de volgende aanslag in Tel Aviv plaatsvindt, zullen we aan deze dag denken waarop, dank zij links, een uiterst belangrijke beslissing voor de veiligheid van de burgers van Israël weer werd teruggedraaid.' Zuur reageerde ook de plaatsvervangende minister van Defensie Eli Ben-Dahan. Hij sprak van 1500 Joden die de afgelopen jaren moesten sterven 'alleen omdat er mensen zijn die ernaar verlangen Joden om het leven te brengen.'
Uit: "Israël Today" en www.dirkvangenderen.nl