Israël vandaag - 5 februari 2018 extra.
Joods monument Parnassia Den Haag beklad.
Joods monument Parnassia Den Haag beklad.
Het Joods monument bij de geestelijke gezondheidszorginstelling Parnassia is beklad. Op het gedenkteken, dat onlangs werd onthuld, is een onbekend teken aangebracht. Mogelijk gaat het om een tag van een graffiti-hobbyist en is het motief van de bekladding mogelijk niet antisemitisch. Ervaringen uit het verleden met besmeurde Joodse gedenktekens en graven laten echter wel zien dat het motief meestal antisemitisch van aard is. De tekens werden maandagochtend op het monument ontdekt.
Secretaris Ronny Naftaniel van de stichting Joods Erfgoed uit Den Haag is geschrokken van de schending van het monument. Hij vermeldt echter dat het teken geen antisemitische betekenis heeft. “Het is afschuwelijk dat het gebeurd is. Het monument staat er net, en dit mag natuurlijk niet gebeuren. Maar de bekladding lijkt niet gericht tegen Joden,” aldus Naftaniel tegen TV West. Het gedenkteken zal worden schoongemaakt.
Het gedenkteken in Parnassia werd eind december 2017 onthuld, enkele dagen voor het 75 jaar geleden was dat de Joodse patiënten door de nazi’s werden afgevoerd. Bij de onthulling waren honderden mensen aanwezig en sprak ook initiatiefnemer Naftaniel. Hij zei dat de harteloosheid van deze deportatie van patiënten typerend is voor de meedogenloze vervolging die leidde tot de moord op vijfenzeventig procent van de 140 duizend Nederlandse Joden, het hoogste percentage in door de nazi’s bezette landen in West-Europa.
Het gedenkteken is een muur met reliëf van een menora. Het staat op de plaats waar de nazi’s in 1942 de patiënten verzamelden van wat toen het Rosenburg psychiatrisch instituut heette. Volgens recent onderzoek waren tientallen Joden ondergedoken in het instituut, zich voordoend als patiënten, in de hoop dat de Duitsers hen zouden sparen. Ook waren er ‘echte’ Joodse patiënten aanwezig. Op 31 december 1942 werden alle Joden die zich hadden verborgen in het ziekenhuis, opgepakt, naar Westerbork gestuurd en van daar naar de vernietigingskampen in Polen getransporteerd. Van de 251 gedeporteerden overleefden slechts vierentwintig personen.
Trump breidt zwarte lijsten tegen Hezbollah uit.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft nieuwe sancties opgelegd aan de Libanese terreurbeweging Hezbollah. Per decreet heeft hij zes individuen en zeven bedrijven toegevoegd aan een zwarte lijst. Het gaat om mensen en organisaties die aan de sjiitische terreurgroep gelieerd zijn. Wie op deze lijst staat, kan zich financieel gezien niet langer vrij bewegen. Trump heeft de lijst uitgebreid met nieuwe personen en firma’s die Hezbollah financieel voeden. Zo hoopt Amerika de terreurbeweging te kunnen verzwakken.
De zeven bedrijven die op de zwarte lijst staan zijn allemaal eigendom van Ali Muhammad Qansu. Deze Libanese zakenman is gespecialiseerd in visserij. Het gaat dan ook om een visgroothandel in Libanon en zes visgroothandels in West-Afrika, waar Libanese gemeenschappen zijn. Qansu en zijn firma’s behoren tot het commerciële netwerk Adham Tabaja dat gelieerd is aan Hezbollah. Via dit netwerk komt het geld bij de Hezbollah-leiding binnen, die het gebruikt voor wapens, trainingskampen, scholen en ziekenhuizen.
‘Hezbollah is verantwoordelijk voor de dood van vele Amerikanen. Ook is het gevolmachtigd door Iran om legitieme regeringen in het Midden-Oosten te ondermijnen. De regering zal doorgaan met het oprollen van aan Hezbollah gekoppelde netwerken’, zo schrijft het Amerikaanse ministerie van Financiën. ‘Het ministerie zal doorgaan met het opspeuren van netwerken die met Hezbollah verbonden zijn.’ De actie van Trump is niet nieuw. Zo begon de regering van president Barack Obama al in 2015 met het opleggen van grotere maatregelen tegen Hezbollah. Dit in het kader van de nucleaire deal met Iran.
Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft eerder al verklaard in Trump het zoveelste ‘Amerikaanse kwaad’ te zien. Na diens beëdiging, ruim een jaar geleden, spuwde hij zijn gal over het Amerikaanse staatshoofd. “We moeten de grote leider ayatollah Khamenei danken, omdat hij al zei dat Trump het ware gezicht van de Amerikaanse regering laat zien,” aldus Nasrallah tijdens een speech, die terugblikte naar het oprichtingsjaar van Hezbollah: 1982. “In 1982 waren we met een klein, gelovig en onderdrukt aantal, bang om onder de voet te worden gelopen door de mensen om ons heen … Honderdduizend Israëlische soldaten waren in Libanon … ondanks dat waren we niet bang, maar standvastig.”
https://youtu.be/OCIVijRFKmM
Bader Ginsburg: Ik ga zo lang door als ik kan.
De oudste rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, Ruth Bader Ginsburg, heeft aangegeven door te willen gaan tot het bittere einde. “Zo lang ik het werk nog kan doen, zal ik er zijn,” zei de krasse 84-jarige Joodse juriste afgelopen week. Dat deed ze in een interview voor een Joods publiek in de synagoge van de Adas Israel Congregation in Washington DC. Eerder waren er al berichten die aangaven dat Bader Ginsburg zou willen aanblijven tot na het presidentschap van Donald Trump (dat eindigt in 2021 of in 2025). In Amerika kunnen rechters bij het Hooggerechtshof hun hele leven dienen.
“Ik ben de langst zittende Joodse rechter van het Hooggerechtshof, dus ik kan dat niet als reden gebruiken om aan te blijven,” grapte Bader Ginsburg. Volgens ingewijden heeft ze onlangs advies ingewonnen om door te gaan tot na 2020, wanneer de eerste termijn van president Trump afloopt. Ze is geen liefhebber van het staatshoofd. Tijdens de campagne van 2016 noemde ze hem ‘een faker‘. Later bood ze haar excuses aan. Bader Ginsburg staat bekend als een van de meest progressieve rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof. Met haar zijn er nog drie andere progressieve rechters en vier conservatieve rechters. De vijfde, opperrechter Anthony Kennedy, staat erom bekend zowel linksom als rechtsom te kunnen gaan.
Tijdens het gesprek met hoofdredacteur Jane Eisner van Forward vertelde Bader Ginsburg over haar fascinatie voor de Joodse geschiedenis van de Verenigde Staten. Verder voelt ze affectie met het Israëlische Hooggerechtshof. “Zoals u weet heeft Israël geen grondwet. Ze hebben wetten uit de Ottomaanse tijd en uit de tijd van het Verenigd Koninkrijk, en Joodse wetten,” aldus Bader Ginsburg. Marteling nooit, zei de hoogste rechter van Israël eens. Bader Ginsburg: “Door marteling toe te staan, geven we de vijand een cadeau en laten we zien dat we geen respect voor mensenrechten zouden hebben, zei hij.” Bekijk het hele interview hieronder.
Bader Ginsburg werd in 1993 benoemd door de toenmalige president Bill Clinton. Jarenlang was ze de enige Joodse rechter aan het Hooggerechtshof. In 2016 leek daar verandering in te komen toen toenmalig president Barack Obama de Joodse rechter Merrick Garland nomineerde. De Republikeinen blokkeerden deze nominatie, omdat ze vonden dat de nieuwe president een rechter moest benoemen. Ze waren bang dat Obama een vijfde progressieve rechter zou benoemen, zodat de overgebleven conservatieve krachten in het Hooggerechtshof geen kans meer zouden krijgen. Uiteindelijk werd Merrick niet verhoord en door der Senaat afgeserveerd. In 2017 benoemde de nieuwe president Neil Gorsuch, een originalist, als opperrechter.
Via: jonet.nl