Israël vandaag - 5 mei 2015.
VN-rapport: Hamas misbruikte VN-gebouwen in oorlog
Een onderzoek van de Verenigde Naties heeft niet alleen Israël verantwoordelijk gesteld voor de aanvallen op faciliteiten van de Verenigde Naties tijdens de recente oorlog in de Gazastrook, maar ook duidelijk verklaard dat Hamas VN-gebouwen heeft misbruikt als wapenopslagplaatsen.
'Het feit dat onze VN-faciliteiten werden gebruikt als wapenopslagplaatsen en dat vanuit twee VN-faciliteiten zelfs op Israël is geschoten, is onaanvaardbaar', schreef de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon in een brief aan de VN-Veiligheidsraad.
Slechts 27 pagina's van het meer dan 200-pagina's tellende rapport zijn vrijgegeven.
Het Israëlische leger wordt beschuldigd van zeven aanvallen op het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), waarbij 44 Palestijnen die er bescherming zochten werden gedood en 227 gewond raakten, terwijl Hamas ervan wordt beschuldigd dat het wapenmagazijnen had in drie UNRWA faciliteiten.
In de buitenlandse media ging de aandacht bijna alleen naar het gedrag van Israël tegenover de VN-faciliteiten, maar niet naar het gedrag van Hamas, die zich verschanste in de gebouwen van de VN, of daar wapens verborg.
'Het recente VN-rapport is een officiële aanklacht tegen UNRWA waard, die in de recente oorlog met Hamas collaboreerde,' zei een hoge functionaris van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken tot de Israëlische media.
Het VN-rapport bekritiseerde zowel Israël voor de aanvallen als Hamas voor het misbruik van civiele voorzieningen als wapenarsenaal.
In Jeruzalem is men in principe tevreden met het rapport, omdat dit voor het eerst erkent wat Israël al jaren probeert de wereld duidelijk te maken.
'Als we eerlijk en professioneel worden behandeld in de onderzoeken, zijn wij bereid om samen te werken met de organisaties', is het officiële standpunt van Israël. 'Het recente VN-rapport laat duidelijk zien, dat de verschillende VN-faciliteiten in Gaza zijn misbruikt door terroristen en dat Israël daarom geen andere keus had dan daarop te reageren.'
Ban Ki-moon prees Israëls onderzoeken na de oorlog en hoopt dat de Palestijnse regering in Ramallah hetzelfde zal doen.
Het 207 pagina's dikke rapport is het resultaat van de Onderzoeksraad voor Gaza, die werd geleid door de Nederlander generaal-majoor b.d. Patrick Cammaert, die commandant van de VN-troepen in Congo en militair adviseur van de VN secretaris-generaal is geweest. Toen Cammaert in november 2014 in deze functie werd benoemd besloot Israël met de Onderzoeksraad samen te werken en alle benodigde informatie te verschaffen die aantoonde dat de UNRWA-faciliteiten in Gaza waren veranderd in wapendepots van Hamas en zelfs werden gebruikt om raketten op Israël af te vuren.
En wat nu Netanyahu?
Na een indrukwekkende verkiezingsoverwinning staat Benjamin Netanyahu voor een dilemma. Moet hij luisteren naar het volk, dat overwegend op rechtse partijen heeft gestemd, of moet hij de wereldgemeenschap tevreden stellen?
Premier Benjamin Netanyahu heeft de verkiezingsrace met vlag en wimpel gewonnen. Nu moet hij een regering vormen. Hij krijgt daar achtentwintig dagen de tijd voor, plus de eenmalige mogelijkheid die periode met veertien dagen te verlengen. Hij moet kiezen tussen een rechtse coalitie en een eenheidsregering. Voor beide valt iets te zeggen.
Toen president Reuven Rivlin Netanyahu officieel met de taak belastte een regering te vormen, zei hij: ‘Er staan u drie moeilijke taken te wachten. Allereerst moeten de diplomatieke betrekkingen met Washington worden verbeterd, daarna moet de eenheid in het volk weer worden hersteld, en het valt ook onder uw verantwoordelijkheid het vertrouwen in de politiek terug te winnen.’
Volgens Rivlin moet tot elke prijs worden vermeden dat de Israëli’s over twee jaar weer naar de stembus moeten gaan. Hij zei verder: ‘We moeten de wonden de kans geven te genezen, en er alles aan doen om de diepe kloof in de Israëlische samenleving te dichten. We moeten voorbereid zijn op mogelijk zeer zware tijden. Ik bid dat je erin zult slagen, Bibi. Mogen je handen en je geest daartoe gesterkt worden. Jouw succes is ons succes, en jouw prestatie is onze prestatie. God zegene je en je dienst aan dit land!’
Nepal: IDF behandelt 98 patiënten, één Israëli nog vermist.
Al op de eerste dag zijn bijna honderd patiënten behandeld in het veldhospitaal van het Israëlische leger (IDF) in Nepal. Begeleid door het Nepalese leger, zongen IDF-soldaten het Israëlische volkslied, toen zij woensdagochtend hun veldhospitaal openden.
Onder de patiënten waren volgens berichten op de website Walla! News ook 30 Israëli's. De Israëli's leden vooral aan uitdroging, maar konden snel weer terug naar hun hotels. In totaal werden er de eerste dag 98 patiënten behandeld, en er werd in het veldhospitaal zelfs een baby geboren.
Volgens Israëlische media maken meer dan 250 artsen en reddingswerkers deel uit van de hulpverleningseenheid. De aardbeving heeft ten minste 5500 doden en meer dan 10.000 gewonden geëist. Het Israëlische veldhospitaal heeft 60 bedden en werkt samen met het plaatselijke militaire ziekenhuis. Naast de behandeling van gewonden is er ook een aparte eenheid opgezet om Indische draagmoeders te behandelen die baby’s hebben gedragen voor Israëlische stellen. Het veldhospitaal zal waarschijnlijk twee weken open blijven.
Toen de aardbeving het gebied rond de hoofdstad Kathmandu trof, zouden er zich circa 2000 Israëliërs in Nepal hebben bevonden. Terwijl nog enkelen in afgelegen delen van het land vastzitten, geldt nog slechts één Israëli als vermist. Het gaat om de 22-jarige Or Asraf.
Asraf raakte gedurende de operatie Sterke Rots afgelopen zomer gewond. Nadat hij van zijn verwondingen was genezen en de militaire dienst had verlaten, is hij als rugzaktoerist naar Nepal gereisd. Een opsporingsteam, waarvan ook zijn vader deel uitmaakt, tracht momenteel erachter te komen waar hij zich bevindt.
Kernverdrag met Iran, één en al vaagheid.
De nucleaire overeenkomst met Iran is erg slecht. 'Het Verdrag van Lausanne effent de weg naar de Iraanse atoombom', was het commentaar van Benjamin Netanyahu. De vijf VN-leden met vetorecht en Duitsland zijn het daar niet mee eens. Maar een Israëlische deskundige onthult dat de VS en Iran in feite geen nucleair akkoord hebben bereikt. Obama's 'Fact Sheet 'was een ongelooflijke misleidende truc'.
De atoomdeal met Iran is waarschijnlijk geen goede zaak. ‘Het atoomverdrag van Lausanne maakt de weg vrij voor een Iraanse atoombom’, aldus minister president Benjamin Netanyahu. De vijf VN-machten plus Duitsland denken daar anders over. Zij spreken van een historisch verdrag. Barack Obama is lyrisch over de overeenkomst.
De nucleaire raamwerkovereenkomst stelt Iran in de gelegenheid kernenergie te gebruiken zonder de mogelijkheid om kernwapens te ontwikkelen. Het raamwerk moet eind juni zijn uitgewerkt en geratificeerd.
Yigal Carmon van het Middle East Media Research Institute ( MEMRI ), dat al dertig jaar lang de Arabische pers op de voet volgt, zei tegenover de Israëlische pers: ‘Het kernverdrag is één en al vaagheid.’
Carmon, die zich heeft gespecialiseerd op de Iraanse kernontwikkeling, zegt: ‘Washington en Teheran hebben überhaupt geen verdrag gesloten met betrekking tot het Iraanse kernprogramma. De gemeenschappelijke verklaring van Lausanne is door de Iraniërs slechts een persverklaring genoemd. Daarachter gaan talloze onenigheden schuil tussen Iran en de VS.’
Maar de Amerikanen beschouwen het wel degelijk als een overeenkomst. Carmon: ‘Als je de nucleaire raamwerkovereenkomst van Lausanne leest, begrijp je dat er niets is overeengekomen. Er zijn alleen mogelijke manieren vastgelegd om tot een duurzaam verdrag te komen. Daarom hebben de Amerikanen hun “documenten met feiten” (factdocuments) zelf verzonnen. Het is een vorm van zelfbedrog, er is helemaal geen overeenkomst met Iran. Obama wil gewoon dat het Amerikaanse Congres Iran niet langer sancties oplegt.’
Wat vinden Messiaanse Israëli’s van Netanyahu's herverkiezing?
Minister president Benjamin Netanyahu heeft de verkiezingen glansrijk gewonnen. Onze correspondent David Lazarus sprak met Israëlisch-Messiaanse leiders en kreeg een paar zeer verrassende antwoorden. Hieronder enkele gedeelten van hun reacties.
Evan Thomas, voorganger van de Beit Asaph gemeente in Netanja:
Ik ben al een tijdje in een aantal opzichten niet blij met de leiderschapskwaliteiten van onze premier. Het betreft zijn economische beleid, zijn binnenlandse veiligheidspolitiek, zijn sociale beleid en zijn arrogante houding als het over de Israëlisch-Amerikaanse betrekkingen gaat.
Eliyahu Ben-Haim, voorzitter van Intercessors for Israel:
Ik vind de verkiezingsuitslag ronduit verheugend. Zowel in geestelijk als in natuurlijk opzicht was Netanyahu mijns inziens de enig juiste kandidaat. Ik denk dat Netanyahu ook Gods keus was en is, voor een tijd als deze. Hij heeft heel goede banden met gelovigen en hij heeft ook al in het openbaar gezegd, dat hij de Bijbel bestudeert.
Motti Vaknin, directeur Radio Agape en co-producent van een evangelisatieserie op internet:
Ik ben niet blij met de herverkiezing van Netanyahu. Hij doet niet wat het beste is voor de economie. Hij laat zijn burgers in de steek en is het merendeel van zijn tijd bezig met de buurlanden, in plaats van voor zijn eigen mensen te zorgen.
Baruch Maoz, Israëlische voorganger, schrijver en Bijbelleraar:
Ik vind Netanyahu een slechte leider. Hij is zwak en gevoelig voor manipulatie. Hij zal de belangen van de orthodoxe gemeenschap voorop stellen ten koste van de Israëlische maatschappij. Onder zijn leiderschap zullen democratie en vrijheid afbrokkelen.
Arabische jongeren via sociale media: we houden van Israël.
Jongeren uit Saoedi-Arabië, Irak, Jemen en veel andere Arabische landen maken gebruik van sociale media om de wereld te vertellen dat zij van Israël houden.
De trend begon, volgens de in het hele Midden-Oosten populaire nieuwswebsite Al-Monitor, toen een Israëlische moslim-Arabier, die in het Israëlische leger (IDF) had gediend, andere Israëlische Arabieren ervan wilde overtuigen dat de IDF geen 'leger van het kwaad' is en dat de soldaten niet zo bloeddorstig zijn als ze plegen te worden weergegeven in Arabische propagandafilms.
Maar in plaats van berichten uit de Israëlische Arabische bevolkingsgroep, waarop hij zich richtte, begon hij boodschappen van vrede en liefde te ontvangen van jonge Arabieren uit de hele regio.
'M', die op voorwaarde van anonimiteit met Al-Monitor sprak, vertelde dat de Arabische Israëlische politieke partijen posters ophingen die protesteerden tegen het rekruteren van Israëlische Arabieren in de IDF. 'Ik zag posters die waren opgehangen in Arabische dorpen die werden gerund door activisten van [de Arabische partij] Balad en andere partijen, met de tekst “De IDF is het niet waard”. Het maakte me razend', zei hij.
'Ik besloot op hen te reageren op Facebook, dus ik maakte een pagina met de naam “De IDF is de moeite waard”, maar in plaats van reacties van de jonge Israëlische Arabieren, tot wie ik mijn persoonlijke campagne richtte, kreeg ik foto's en teksten van jongeren in de Arabische wereld. Mijn mond viel ervan open', vertelde 'M' aan de website.
Een jonge vrouw uit Saoedi-Arabië plaatste een video, waarin je een groen Saoedisch paspoort ziet met erachter een straatbeeld in Jeddah. Ze zegt op de achtergrond: 'Goedenavond. Ik ben een jonge vrouw uit Jeddah in Saoedi-Arabië. Ik ben lid van een van de beter bekende stammen, de Hijaz, en ik toon u het Darajeh Plein, een beroemde bezienswaardigheid in Jeddah. Ik wil graag een boodschap van vrede en liefde sturen naar Israël en zijn lieve burgers. Ik weet dat het verrassend is dat een Saoedische burger een bericht naar het volk Israël stuurt, maar het is een basisprincipe van de democratie dat iedereen vrij is om een mening te geven. Ik hoop dat de Arabieren zo verstandig zullen zijn als ik en het feit erkennen dat Israël ook rechten op het grondgebied van Palestina heeft.'
Een jongeman uit Irak postte een foto van zijn paspoort langs de rivier de Tigris. 'Ik wil een boodschap van vrede en liefde sturen naar het dierbare Israëlische volk,' zei hij. 'Ik besloot om deze video op te nemen en u te zeggen “Het is waar, we zijn twee landen die geen vriendschappelijke betrekkingen hebben, maar dat maakt niet uit. Ik geloof dat het aantal mensen die Israël hier ondersteunen zal blijven groeien.''
Andere jongeren sturen 'M' foto's van hun paspoorten met handgeschreven berichten in het Hebreeuws, Arabisch en Engels. Het is altijd hetzelfde: 'Wij houden van Israël.'
'M' heeft ook persoonlijke gesprekken met de afzenders. 'Nadat ik een video uit Bagdad kreeg, vroeg ik de persoon die me de clip stuurde naar de reden dat hij zijn steun voor Israël uitsprak.' De Iraakse man antwoordde: 'Je zou verbaasd zijn. Ik ben niet de enige. Er zijn veel jonge mensen hier die denken zoals ik. Alles wat ons hier in Irak overkomt - moorden, terrorisme, echte bloedbaden - liet ons zien dat Israël er niets mee te maken heeft. Er zijn veel jonge mensen (…) die genoeg hebben van de religieuze oorlogen tussen soennieten en sjiieten.'
Natuurlijk is er ook een groeiend pro-Israël sentiment onder jonge Israëlische Arabieren, vooral onder christenen. Ehab Ashkar, een Arabische gelovige uit Nazareth: 'Als Arabier die in Israël woont is het een grote eer voor mij om aan de zijde van mijn broeders, de Joden, te leven. Ik zegen hen en houd van hen en het is een voorrecht om hen te vertellen van mijn geloof in hun Boek, de Bijbel. Er is een echte manier waarop wij – Arabieren en Joden – in liefde, eenheid en vrede kunnen samenleven, door onze vredevorst, Jezus Christus.'
Rellen bij demonstratie van Ethiopische Israëli's.
Enkele duizenden Ethiopische Israëli's hebben zondag in Tel Aviv gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld. 'Niet wit, niet zwart, we zijn allemaal mensen!' scandeerden de deelnemers aan het protest, die volgens de media uit heel Israël waren gekomen.
De demonstratie, waarbij één van de belangrijkste straten in Tel Aviv werd geblokkeerd, verliep urenlang vreedzaam. Maar in de avond waren er rellen op het Rabinplein. Volgens de politie gooiden demonstranten stenen en flessen naar de politie in gevechtsuitrusting.
De politie liet herhaaldelijk agenten te paard over het plein rijden en reageerde met het gebruik van peperspray en schrikgranaten die ze in de menigte gooiden. Een groot aantal agenten raakte lichtgewond. 43 demonstranten werden tijdelijk gearresteerd, 19 van hen worden voorgeleid aan de rechter.
De aanleiding tot de protesten was een incident in de afgelopen week. De jonge Ethiopiër Damas Pakada, die telefonerend en in zijn IDF-uniform langs een straat stond, werd door een politieagent aangevallen en door deze en een andere man in elkaar geslagen en vervolgens in hechtenis genomen. Het incident werd toevallig gefilmd, en wordt beschouwd als een van de vele aanvallen op de Ethiopische Joden. Het protest was ook gericht tegen racisme, waarmee de Ethiopische gemeenschap volgens eigen opgave veel te kampen heeft op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de samenleving.
Vorige week donderdag werd in Jeruzalem een kleinere demonstratie gehouden, waarbij eveneens botsingen tussen demonstranten en de politie ontstonden.
Premier Benjamin Netanyahu heeft bekend gemaakt, dat hij vandaag een gesprek wil met vertegenwoordigers van de Ethiopische gemeenschap.
Zero Tolerance tegen haatzaaien.
De internationale gemeenschap streeft naar een snelle oplossing: Israël dwingen om een tweestatenoplossing te accepteren. Maar er komt geen vrede en rust als Israël zich uit de bezette/betwiste gebieden terugtrekt, want de Palestijnen zijn opgevoed met een diepe haat tegen Israël.
De toenemende spanningen in het Midden-Oosten zorgen ervoor dat de internationale gemeenschap naar een snelle oplossing zoekt. Er schijnt namelijk overeenstemming te zijn over de eis dat Israël een tweestatenoplossing moet accepteren.
De gedachtegang is: Als Israël zich uit de ‘bezette gebieden’ zal terugtrekken, komt er in plaats van terreur en bloedvergieten, rust en vrede.
De enkeling die nog waarschuwt dat een tweestatenoplossing slechts een schijnvrede oplevert, wordt niet gehoord. Een van die enkelingen is Elihu Richter, emeritus hoogleraar Geneeskunde aan de Hebreeuwse Universiteit en tevens oprichter van het Jerusalem Center for Genocide Prevention (JCGP).
Richter stelt dat het principe land- voor-vrede geen strategische basis vormt voor duurzame vrede. Door steeds de nadruk te leggen op landvoorrede, wordt meestal niet gekeken naar de bron van het conflict, namelijk de diepe haat tegen alles waar Israël voor staat, een haat die aanzet tot geweld. Dit vormt een groot gevaar. Richter: ‘Woorden zijn de software, raketten de hardware. De overwinning wordt niet in eerste instantie op het slagveld behaald, maar in school, voor de televisie en op internet. Als Israël niet op het gebied van communicatie en onderwijs de strijd aangaat, zullen we uiteindelijk worden gedwongen om de gewapende strijd aan te gaan.’
Verrassingen in Netanyahu’s coalitiebesprekingen.
De tijd om de coalitiebesprekingen af te sluiten raakt snel op voor premier Benjamin Netanyahu. Donderdagochtend moet zijn nieuwe regering – de 34ste – aan president Reuven Rivlin worden voorgesteld. Maar het blijkt moeilijk om deze deadline te halen.
Zoals de situatie er dinsdagmiddag voorstond leek het goed mogelijk dat Netanyahu naast zijn functie als premier ook de post van minister van Buitenlandse Zaken op zich zal nemen. Dit nadat de huidige minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman (foto) officieel bekend maakte, dat hij met zijn partij Yisrael Beitenoe (Israël Ons Huis; 6 zetels) niet zal toetreden tot de regeringscoalitie.
Jarenlang was Lieberman een van de trouwste bondgenoten van Netanyahu in de Knesset. Maar hij leverde harde kritiek op de premier voor zijn schijnbaar aarzelende aanpak van de Gaza-oorlog vorig jaar.
Na zijn beslissing zei Lieberman: 'Ons dilemma ging over principes, niet over zetels. We hadden geen probleem met de ministerspost, en we kregen inderdaad het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens de onderhandelingen. Wat we in de coalitieonderhandelingen hebben ontdekt is dat Netanyahu geen nationale regeringscoalitie vormt maar een duidelijk opportunisme voortzet.' 'Deze coalitie is – op zijn zachtst gezegd – niet naar onze smaak.'
Het bleef mogelijk dat Liebermans stap een last-minute onderhandelingstactiek was om er nog concessies uit te knijpen, maar zelfs als dit zo is, liet dit Netanyahu zeer weinig keuzes over.
Netanyahu heeft nu, met slechts 48 uur tot aan de deadline, alleen een regeerakkoord gesloten met de centristische Koelanoe Partij en de ultraorthodoxe facties Shas en Verenigd Torah Judaïsme, wat hem een minderheidscoalitie van slechts 53 zetels geeft.
Gehoopt was dat Netanyahu de laatste fase in zou gaan door een overeenkomst te sluiten met Naftali Bennett en zijn pionierspartij Habayit HaYehoedi (Het Joodse Huis, 8 zetels), wat de coalitie de kleinst mogelijke meerderheid van 61 (van de 120) Knessetzetels zou geven. Maar op dit moment (dinsdagmiddag) heeft Bennett alle contacten met Likoed verbroken, nadat hem de ministerspost van Buitenlandse Zaken was geweigerd.
Het probleem is dat de regering van Netanyahu zelfs met Bennett en zijn acht zetels geacht wordt een te smalle basis te hebben om effectief te regeren, wat bijna zeker tot – alweer – nieuwe verkiezingen zou leiden.
Er gaan geruchten dat Netanyahu met de linkse Arbeiderspartij van Yitzchak Herzog een verbond wil sluiten. Beiden – Netanyahu en Herzog – hebben dit weliswaar
Een onderzoek van de Verenigde Naties heeft niet alleen Israël verantwoordelijk gesteld voor de aanvallen op faciliteiten van de Verenigde Naties tijdens de recente oorlog in de Gazastrook, maar ook duidelijk verklaard dat Hamas VN-gebouwen heeft misbruikt als wapenopslagplaatsen.
'Het feit dat onze VN-faciliteiten werden gebruikt als wapenopslagplaatsen en dat vanuit twee VN-faciliteiten zelfs op Israël is geschoten, is onaanvaardbaar', schreef de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon in een brief aan de VN-Veiligheidsraad.
Slechts 27 pagina's van het meer dan 200-pagina's tellende rapport zijn vrijgegeven.
Het Israëlische leger wordt beschuldigd van zeven aanvallen op het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), waarbij 44 Palestijnen die er bescherming zochten werden gedood en 227 gewond raakten, terwijl Hamas ervan wordt beschuldigd dat het wapenmagazijnen had in drie UNRWA faciliteiten.
In de buitenlandse media ging de aandacht bijna alleen naar het gedrag van Israël tegenover de VN-faciliteiten, maar niet naar het gedrag van Hamas, die zich verschanste in de gebouwen van de VN, of daar wapens verborg.
'Het recente VN-rapport is een officiële aanklacht tegen UNRWA waard, die in de recente oorlog met Hamas collaboreerde,' zei een hoge functionaris van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken tot de Israëlische media.
Het VN-rapport bekritiseerde zowel Israël voor de aanvallen als Hamas voor het misbruik van civiele voorzieningen als wapenarsenaal.
In Jeruzalem is men in principe tevreden met het rapport, omdat dit voor het eerst erkent wat Israël al jaren probeert de wereld duidelijk te maken.
'Als we eerlijk en professioneel worden behandeld in de onderzoeken, zijn wij bereid om samen te werken met de organisaties', is het officiële standpunt van Israël. 'Het recente VN-rapport laat duidelijk zien, dat de verschillende VN-faciliteiten in Gaza zijn misbruikt door terroristen en dat Israël daarom geen andere keus had dan daarop te reageren.'
Ban Ki-moon prees Israëls onderzoeken na de oorlog en hoopt dat de Palestijnse regering in Ramallah hetzelfde zal doen.
Het 207 pagina's dikke rapport is het resultaat van de Onderzoeksraad voor Gaza, die werd geleid door de Nederlander generaal-majoor b.d. Patrick Cammaert, die commandant van de VN-troepen in Congo en militair adviseur van de VN secretaris-generaal is geweest. Toen Cammaert in november 2014 in deze functie werd benoemd besloot Israël met de Onderzoeksraad samen te werken en alle benodigde informatie te verschaffen die aantoonde dat de UNRWA-faciliteiten in Gaza waren veranderd in wapendepots van Hamas en zelfs werden gebruikt om raketten op Israël af te vuren.
En wat nu Netanyahu?
Na een indrukwekkende verkiezingsoverwinning staat Benjamin Netanyahu voor een dilemma. Moet hij luisteren naar het volk, dat overwegend op rechtse partijen heeft gestemd, of moet hij de wereldgemeenschap tevreden stellen?
Premier Benjamin Netanyahu heeft de verkiezingsrace met vlag en wimpel gewonnen. Nu moet hij een regering vormen. Hij krijgt daar achtentwintig dagen de tijd voor, plus de eenmalige mogelijkheid die periode met veertien dagen te verlengen. Hij moet kiezen tussen een rechtse coalitie en een eenheidsregering. Voor beide valt iets te zeggen.
Toen president Reuven Rivlin Netanyahu officieel met de taak belastte een regering te vormen, zei hij: ‘Er staan u drie moeilijke taken te wachten. Allereerst moeten de diplomatieke betrekkingen met Washington worden verbeterd, daarna moet de eenheid in het volk weer worden hersteld, en het valt ook onder uw verantwoordelijkheid het vertrouwen in de politiek terug te winnen.’
Volgens Rivlin moet tot elke prijs worden vermeden dat de Israëli’s over twee jaar weer naar de stembus moeten gaan. Hij zei verder: ‘We moeten de wonden de kans geven te genezen, en er alles aan doen om de diepe kloof in de Israëlische samenleving te dichten. We moeten voorbereid zijn op mogelijk zeer zware tijden. Ik bid dat je erin zult slagen, Bibi. Mogen je handen en je geest daartoe gesterkt worden. Jouw succes is ons succes, en jouw prestatie is onze prestatie. God zegene je en je dienst aan dit land!’
Nepal: IDF behandelt 98 patiënten, één Israëli nog vermist.
Al op de eerste dag zijn bijna honderd patiënten behandeld in het veldhospitaal van het Israëlische leger (IDF) in Nepal. Begeleid door het Nepalese leger, zongen IDF-soldaten het Israëlische volkslied, toen zij woensdagochtend hun veldhospitaal openden.
Onder de patiënten waren volgens berichten op de website Walla! News ook 30 Israëli's. De Israëli's leden vooral aan uitdroging, maar konden snel weer terug naar hun hotels. In totaal werden er de eerste dag 98 patiënten behandeld, en er werd in het veldhospitaal zelfs een baby geboren.
Volgens Israëlische media maken meer dan 250 artsen en reddingswerkers deel uit van de hulpverleningseenheid. De aardbeving heeft ten minste 5500 doden en meer dan 10.000 gewonden geëist. Het Israëlische veldhospitaal heeft 60 bedden en werkt samen met het plaatselijke militaire ziekenhuis. Naast de behandeling van gewonden is er ook een aparte eenheid opgezet om Indische draagmoeders te behandelen die baby’s hebben gedragen voor Israëlische stellen. Het veldhospitaal zal waarschijnlijk twee weken open blijven.
Toen de aardbeving het gebied rond de hoofdstad Kathmandu trof, zouden er zich circa 2000 Israëliërs in Nepal hebben bevonden. Terwijl nog enkelen in afgelegen delen van het land vastzitten, geldt nog slechts één Israëli als vermist. Het gaat om de 22-jarige Or Asraf.
Asraf raakte gedurende de operatie Sterke Rots afgelopen zomer gewond. Nadat hij van zijn verwondingen was genezen en de militaire dienst had verlaten, is hij als rugzaktoerist naar Nepal gereisd. Een opsporingsteam, waarvan ook zijn vader deel uitmaakt, tracht momenteel erachter te komen waar hij zich bevindt.
Kernverdrag met Iran, één en al vaagheid.
De nucleaire overeenkomst met Iran is erg slecht. 'Het Verdrag van Lausanne effent de weg naar de Iraanse atoombom', was het commentaar van Benjamin Netanyahu. De vijf VN-leden met vetorecht en Duitsland zijn het daar niet mee eens. Maar een Israëlische deskundige onthult dat de VS en Iran in feite geen nucleair akkoord hebben bereikt. Obama's 'Fact Sheet 'was een ongelooflijke misleidende truc'.
De atoomdeal met Iran is waarschijnlijk geen goede zaak. ‘Het atoomverdrag van Lausanne maakt de weg vrij voor een Iraanse atoombom’, aldus minister president Benjamin Netanyahu. De vijf VN-machten plus Duitsland denken daar anders over. Zij spreken van een historisch verdrag. Barack Obama is lyrisch over de overeenkomst.
De nucleaire raamwerkovereenkomst stelt Iran in de gelegenheid kernenergie te gebruiken zonder de mogelijkheid om kernwapens te ontwikkelen. Het raamwerk moet eind juni zijn uitgewerkt en geratificeerd.
Yigal Carmon van het Middle East Media Research Institute ( MEMRI ), dat al dertig jaar lang de Arabische pers op de voet volgt, zei tegenover de Israëlische pers: ‘Het kernverdrag is één en al vaagheid.’
Carmon, die zich heeft gespecialiseerd op de Iraanse kernontwikkeling, zegt: ‘Washington en Teheran hebben überhaupt geen verdrag gesloten met betrekking tot het Iraanse kernprogramma. De gemeenschappelijke verklaring van Lausanne is door de Iraniërs slechts een persverklaring genoemd. Daarachter gaan talloze onenigheden schuil tussen Iran en de VS.’
Maar de Amerikanen beschouwen het wel degelijk als een overeenkomst. Carmon: ‘Als je de nucleaire raamwerkovereenkomst van Lausanne leest, begrijp je dat er niets is overeengekomen. Er zijn alleen mogelijke manieren vastgelegd om tot een duurzaam verdrag te komen. Daarom hebben de Amerikanen hun “documenten met feiten” (factdocuments) zelf verzonnen. Het is een vorm van zelfbedrog, er is helemaal geen overeenkomst met Iran. Obama wil gewoon dat het Amerikaanse Congres Iran niet langer sancties oplegt.’
Wat vinden Messiaanse Israëli’s van Netanyahu's herverkiezing?
Minister president Benjamin Netanyahu heeft de verkiezingen glansrijk gewonnen. Onze correspondent David Lazarus sprak met Israëlisch-Messiaanse leiders en kreeg een paar zeer verrassende antwoorden. Hieronder enkele gedeelten van hun reacties.
Evan Thomas, voorganger van de Beit Asaph gemeente in Netanja:
Ik ben al een tijdje in een aantal opzichten niet blij met de leiderschapskwaliteiten van onze premier. Het betreft zijn economische beleid, zijn binnenlandse veiligheidspolitiek, zijn sociale beleid en zijn arrogante houding als het over de Israëlisch-Amerikaanse betrekkingen gaat.
Eliyahu Ben-Haim, voorzitter van Intercessors for Israel:
Ik vind de verkiezingsuitslag ronduit verheugend. Zowel in geestelijk als in natuurlijk opzicht was Netanyahu mijns inziens de enig juiste kandidaat. Ik denk dat Netanyahu ook Gods keus was en is, voor een tijd als deze. Hij heeft heel goede banden met gelovigen en hij heeft ook al in het openbaar gezegd, dat hij de Bijbel bestudeert.
Motti Vaknin, directeur Radio Agape en co-producent van een evangelisatieserie op internet:
Ik ben niet blij met de herverkiezing van Netanyahu. Hij doet niet wat het beste is voor de economie. Hij laat zijn burgers in de steek en is het merendeel van zijn tijd bezig met de buurlanden, in plaats van voor zijn eigen mensen te zorgen.
Baruch Maoz, Israëlische voorganger, schrijver en Bijbelleraar:
Ik vind Netanyahu een slechte leider. Hij is zwak en gevoelig voor manipulatie. Hij zal de belangen van de orthodoxe gemeenschap voorop stellen ten koste van de Israëlische maatschappij. Onder zijn leiderschap zullen democratie en vrijheid afbrokkelen.
Arabische jongeren via sociale media: we houden van Israël.
Jongeren uit Saoedi-Arabië, Irak, Jemen en veel andere Arabische landen maken gebruik van sociale media om de wereld te vertellen dat zij van Israël houden.
De trend begon, volgens de in het hele Midden-Oosten populaire nieuwswebsite Al-Monitor, toen een Israëlische moslim-Arabier, die in het Israëlische leger (IDF) had gediend, andere Israëlische Arabieren ervan wilde overtuigen dat de IDF geen 'leger van het kwaad' is en dat de soldaten niet zo bloeddorstig zijn als ze plegen te worden weergegeven in Arabische propagandafilms.
Maar in plaats van berichten uit de Israëlische Arabische bevolkingsgroep, waarop hij zich richtte, begon hij boodschappen van vrede en liefde te ontvangen van jonge Arabieren uit de hele regio.
'M', die op voorwaarde van anonimiteit met Al-Monitor sprak, vertelde dat de Arabische Israëlische politieke partijen posters ophingen die protesteerden tegen het rekruteren van Israëlische Arabieren in de IDF. 'Ik zag posters die waren opgehangen in Arabische dorpen die werden gerund door activisten van [de Arabische partij] Balad en andere partijen, met de tekst “De IDF is het niet waard”. Het maakte me razend', zei hij.
'Ik besloot op hen te reageren op Facebook, dus ik maakte een pagina met de naam “De IDF is de moeite waard”, maar in plaats van reacties van de jonge Israëlische Arabieren, tot wie ik mijn persoonlijke campagne richtte, kreeg ik foto's en teksten van jongeren in de Arabische wereld. Mijn mond viel ervan open', vertelde 'M' aan de website.
Een jonge vrouw uit Saoedi-Arabië plaatste een video, waarin je een groen Saoedisch paspoort ziet met erachter een straatbeeld in Jeddah. Ze zegt op de achtergrond: 'Goedenavond. Ik ben een jonge vrouw uit Jeddah in Saoedi-Arabië. Ik ben lid van een van de beter bekende stammen, de Hijaz, en ik toon u het Darajeh Plein, een beroemde bezienswaardigheid in Jeddah. Ik wil graag een boodschap van vrede en liefde sturen naar Israël en zijn lieve burgers. Ik weet dat het verrassend is dat een Saoedische burger een bericht naar het volk Israël stuurt, maar het is een basisprincipe van de democratie dat iedereen vrij is om een mening te geven. Ik hoop dat de Arabieren zo verstandig zullen zijn als ik en het feit erkennen dat Israël ook rechten op het grondgebied van Palestina heeft.'
Een jongeman uit Irak postte een foto van zijn paspoort langs de rivier de Tigris. 'Ik wil een boodschap van vrede en liefde sturen naar het dierbare Israëlische volk,' zei hij. 'Ik besloot om deze video op te nemen en u te zeggen “Het is waar, we zijn twee landen die geen vriendschappelijke betrekkingen hebben, maar dat maakt niet uit. Ik geloof dat het aantal mensen die Israël hier ondersteunen zal blijven groeien.''
Andere jongeren sturen 'M' foto's van hun paspoorten met handgeschreven berichten in het Hebreeuws, Arabisch en Engels. Het is altijd hetzelfde: 'Wij houden van Israël.'
'M' heeft ook persoonlijke gesprekken met de afzenders. 'Nadat ik een video uit Bagdad kreeg, vroeg ik de persoon die me de clip stuurde naar de reden dat hij zijn steun voor Israël uitsprak.' De Iraakse man antwoordde: 'Je zou verbaasd zijn. Ik ben niet de enige. Er zijn veel jonge mensen hier die denken zoals ik. Alles wat ons hier in Irak overkomt - moorden, terrorisme, echte bloedbaden - liet ons zien dat Israël er niets mee te maken heeft. Er zijn veel jonge mensen (…) die genoeg hebben van de religieuze oorlogen tussen soennieten en sjiieten.'
Natuurlijk is er ook een groeiend pro-Israël sentiment onder jonge Israëlische Arabieren, vooral onder christenen. Ehab Ashkar, een Arabische gelovige uit Nazareth: 'Als Arabier die in Israël woont is het een grote eer voor mij om aan de zijde van mijn broeders, de Joden, te leven. Ik zegen hen en houd van hen en het is een voorrecht om hen te vertellen van mijn geloof in hun Boek, de Bijbel. Er is een echte manier waarop wij – Arabieren en Joden – in liefde, eenheid en vrede kunnen samenleven, door onze vredevorst, Jezus Christus.'
Rellen bij demonstratie van Ethiopische Israëli's.
Enkele duizenden Ethiopische Israëli's hebben zondag in Tel Aviv gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld. 'Niet wit, niet zwart, we zijn allemaal mensen!' scandeerden de deelnemers aan het protest, die volgens de media uit heel Israël waren gekomen.
De demonstratie, waarbij één van de belangrijkste straten in Tel Aviv werd geblokkeerd, verliep urenlang vreedzaam. Maar in de avond waren er rellen op het Rabinplein. Volgens de politie gooiden demonstranten stenen en flessen naar de politie in gevechtsuitrusting.
De politie liet herhaaldelijk agenten te paard over het plein rijden en reageerde met het gebruik van peperspray en schrikgranaten die ze in de menigte gooiden. Een groot aantal agenten raakte lichtgewond. 43 demonstranten werden tijdelijk gearresteerd, 19 van hen worden voorgeleid aan de rechter.
De aanleiding tot de protesten was een incident in de afgelopen week. De jonge Ethiopiër Damas Pakada, die telefonerend en in zijn IDF-uniform langs een straat stond, werd door een politieagent aangevallen en door deze en een andere man in elkaar geslagen en vervolgens in hechtenis genomen. Het incident werd toevallig gefilmd, en wordt beschouwd als een van de vele aanvallen op de Ethiopische Joden. Het protest was ook gericht tegen racisme, waarmee de Ethiopische gemeenschap volgens eigen opgave veel te kampen heeft op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de samenleving.
Vorige week donderdag werd in Jeruzalem een kleinere demonstratie gehouden, waarbij eveneens botsingen tussen demonstranten en de politie ontstonden.
Premier Benjamin Netanyahu heeft bekend gemaakt, dat hij vandaag een gesprek wil met vertegenwoordigers van de Ethiopische gemeenschap.
Zero Tolerance tegen haatzaaien.
De internationale gemeenschap streeft naar een snelle oplossing: Israël dwingen om een tweestatenoplossing te accepteren. Maar er komt geen vrede en rust als Israël zich uit de bezette/betwiste gebieden terugtrekt, want de Palestijnen zijn opgevoed met een diepe haat tegen Israël.
De toenemende spanningen in het Midden-Oosten zorgen ervoor dat de internationale gemeenschap naar een snelle oplossing zoekt. Er schijnt namelijk overeenstemming te zijn over de eis dat Israël een tweestatenoplossing moet accepteren.
De gedachtegang is: Als Israël zich uit de ‘bezette gebieden’ zal terugtrekken, komt er in plaats van terreur en bloedvergieten, rust en vrede.
De enkeling die nog waarschuwt dat een tweestatenoplossing slechts een schijnvrede oplevert, wordt niet gehoord. Een van die enkelingen is Elihu Richter, emeritus hoogleraar Geneeskunde aan de Hebreeuwse Universiteit en tevens oprichter van het Jerusalem Center for Genocide Prevention (JCGP).
Richter stelt dat het principe land- voor-vrede geen strategische basis vormt voor duurzame vrede. Door steeds de nadruk te leggen op landvoorrede, wordt meestal niet gekeken naar de bron van het conflict, namelijk de diepe haat tegen alles waar Israël voor staat, een haat die aanzet tot geweld. Dit vormt een groot gevaar. Richter: ‘Woorden zijn de software, raketten de hardware. De overwinning wordt niet in eerste instantie op het slagveld behaald, maar in school, voor de televisie en op internet. Als Israël niet op het gebied van communicatie en onderwijs de strijd aangaat, zullen we uiteindelijk worden gedwongen om de gewapende strijd aan te gaan.’
Verrassingen in Netanyahu’s coalitiebesprekingen.
De tijd om de coalitiebesprekingen af te sluiten raakt snel op voor premier Benjamin Netanyahu. Donderdagochtend moet zijn nieuwe regering – de 34ste – aan president Reuven Rivlin worden voorgesteld. Maar het blijkt moeilijk om deze deadline te halen.
Zoals de situatie er dinsdagmiddag voorstond leek het goed mogelijk dat Netanyahu naast zijn functie als premier ook de post van minister van Buitenlandse Zaken op zich zal nemen. Dit nadat de huidige minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman (foto) officieel bekend maakte, dat hij met zijn partij Yisrael Beitenoe (Israël Ons Huis; 6 zetels) niet zal toetreden tot de regeringscoalitie.
Jarenlang was Lieberman een van de trouwste bondgenoten van Netanyahu in de Knesset. Maar hij leverde harde kritiek op de premier voor zijn schijnbaar aarzelende aanpak van de Gaza-oorlog vorig jaar.
Na zijn beslissing zei Lieberman: 'Ons dilemma ging over principes, niet over zetels. We hadden geen probleem met de ministerspost, en we kregen inderdaad het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens de onderhandelingen. Wat we in de coalitieonderhandelingen hebben ontdekt is dat Netanyahu geen nationale regeringscoalitie vormt maar een duidelijk opportunisme voortzet.' 'Deze coalitie is – op zijn zachtst gezegd – niet naar onze smaak.'
Het bleef mogelijk dat Liebermans stap een last-minute onderhandelingstactiek was om er nog concessies uit te knijpen, maar zelfs als dit zo is, liet dit Netanyahu zeer weinig keuzes over.
Netanyahu heeft nu, met slechts 48 uur tot aan de deadline, alleen een regeerakkoord gesloten met de centristische Koelanoe Partij en de ultraorthodoxe facties Shas en Verenigd Torah Judaïsme, wat hem een minderheidscoalitie van slechts 53 zetels geeft.
Gehoopt was dat Netanyahu de laatste fase in zou gaan door een overeenkomst te sluiten met Naftali Bennett en zijn pionierspartij Habayit HaYehoedi (Het Joodse Huis, 8 zetels), wat de coalitie de kleinst mogelijke meerderheid van 61 (van de 120) Knessetzetels zou geven. Maar op dit moment (dinsdagmiddag) heeft Bennett alle contacten met Likoed verbroken, nadat hem de ministerspost van Buitenlandse Zaken was geweigerd.
Het probleem is dat de regering van Netanyahu zelfs met Bennett en zijn acht zetels geacht wordt een te smalle basis te hebben om effectief te regeren, wat bijna zeker tot – alweer – nieuwe verkiezingen zou leiden.
Er gaan geruchten dat Netanyahu met de linkse Arbeiderspartij van Yitzchak Herzog een verbond wil sluiten. Beiden – Netanyahu en Herzog – hebben dit weliswaar