Gods keuze actueel - 3 augustus 2017 Mars rondom de muren van de Oude Stad van Jeruzalem.
Maandagavond begon de Joodse vastendag Tisha be'Av, waarop de vernietiging van de Eerste en Tweede Tempel wordt herdacht. Het was ook de avond waarop duizenden Israëli's deelnamen aan de jaarlijkse mars rondom de muren van de Oude Stad van Jeruzalem.
Maandagavond begon de Joodse vastendag Tisha be'Av, waarop de vernietiging van de Eerste en Tweede Tempel wordt herdacht. Het was ook de avond waarop duizenden Israëli's deelnamen aan de jaarlijkse mars rondom de muren van de Oude Stad van Jeruzalem.
De aandacht ging speciaal uit naar de Tempelberg. Hoewel dit de heiligste plaats van het Jodendom is, mogen Joden daar nog steeds niet bidden wegens dreigingen van moslimgeweld.
Regeringsambtenaren die deelnamen aan de mars, merkten op dat het volk van Israël naar veel meer streeft dan alleen het recht om te bidden op een door moslims bezette Tempelberg: Zij willen de Derde Tempel. 'Iedereen die hier vanavond kwam, bewees met zijn voeten dat we de Tempel terug willen - en snel,' zei de minister van Buitenlandse Zaken, Eli Ben Dahan, tegen Arutz 7.
De mars rond de muren van de Oude Stad van Jeruzalem werd al voor de 23e keer gehouden. Deze tochten worden georganiseerd door de organisatie 'Vrouwen in het groen', die in 1993 na de ondertekening van de Oslo-akkoorden in het leven werd geroepen. Destijds demonstreerden vrouwen met een groene pet tegen het Akkoord van Oslo en tegen een Israël binnen de Groene Lijn, de wapenstilstandslijn van 1948 (vandaar die groene pet). Zij hebben zich ten doel gesteld het Bijbelse vaderland te beschermen. Hun motto is 'Het land Israël voor het volk Israël'.
Vanwege de gespannen situatie in Jeruzalem de afgelopen twee weken, had de politie de mars pas kort voor het begin toegestaan. Het was de politie bekend dat er onder de Arabieren oproepen waren verspreid om de mars te verstoren. Ondanks de dreiging besloot de politie uiteindelijk de tocht te laten plaatsvinden. Enkele duizenden mensen namen er aan deel. De mars begon in de stad en ging van daaruit naar de poorten van de Oude Stad. Bij de Leeuwenpoort, de poort waar de afgelopen week onlusten waren, werd een betoging gehouden. De mars is vredig verlopen.
Veel critici van Israël zullen nu wel zeggen dat deze mars niets anders is dan een provocatie. Zij begrijpen de relatie niet die het Joodse volk heeft met de Tempelberg. Ook de UNESCO heeft deze relatie immers nietig verklaard. Er zijn zelfs stemmen die beweren dat het helemaal niet zeker is dat de Tempel ooit op de Tempelberg heeft gestaan. Maar waar men ook graaft in Jeruzalem en elders in Israël, overal vind men sporen van Joods leven.
Via: Israël Today